09 mai 2022 | 15:18

Ce se întâmplă cu discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina. Negociatorul-șef de la Kremlin a făcut dezvăluiri

ULTIMA ORĂ
Ce se întâmplă cu discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina. Negociatorul-șef de la Kremlin a făcut dezvăluiri

Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a evidențiat condițiile pentru a continua discuțiile de pace cu Rusia, cerând restabilirea granițelor de dinaintea invaziei, întoarcerea a peste cinci milioane de refugiați, apartenența la Uniunea Europeană etc. Cerințele liderului de la Kiev, pe care le-a enumerat în timpul unui forum online, sunt în conflict direct cu obiectivele militare ale Moscovei. De Ziua Victoriei, negociatorul-şef al Federației Ruse a dezvăluit ce se întâmplă cu negocierile pentru încetarea războiului.

În ce stadiu se află negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina

Vladimir Medinski a declarat, luni, 9 mai, că tratativele de pace cu Ucraina nu s-au oprit, ci ele se desfăşoară de la distanţă. În repetate rânduri, Kremlinul a acuzat Kievul că blochează discuţiile şi că foloseşte relatările despre masacrul comis de trupele ruse în Ucraina pentru a submina negocierile pentru încetarea războiului.

Armata rusă respinge acuzaţia că acţiunile ei vizează ţinte civile în Ucraina, în așa-zisa „operaţiune specială pentru denazificarea” ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia.

Propuneri pentru Moscova

La discuțiile din 29 martie, desfășurate la Istanbul, Ucraina i-a propus Rusiei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări, iar aceste garanţii să nu acopere şi peninsula Crimeea.

O altă idee formulată de Kiev către Moscova a fost negocierea, într-un termen de 15 ani, a statutului peninsulei anexate de Rusia în 2014. Între timp, potrivit Kremlinului, un nou document primit din partea Ucrainei nu mai conţine propunerea privind excluderea Crimeii din garanţiile de securitate. Acest lucru a dus la critici din partea Rusiei pentru inconsecvenţă,  ministrul de Externe, Serghei Lavrov, considerând că aceste schimbări sunt rezultatul unor influenţe ale Occidentului.

Kievul neagă acuzațiile Kremlinului

Președintele Vladimir Putin numește acțiunile Moscovei o „operațiune militară specială”, menită să dezarmeze Ucraina, să apere vorbitorii de rusă de persecuție și să împiedice Statele Unite și aliații săi să folosească țara pentru a amenința Rusia. Guvernul de la Kiev respinge pretențiile lui Putin și neagă orice amenințare la adresa Rusiei din partea Ucrainei sau a țărilor occidentale.

Occidentul se teme că armata rusă ar putea ataca Moldova

Liderii internaționali par să se pregătească pentru un conflict prelungit, avertizând că amenințările globale reprezentate de invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea dura săptămâni sau luni. Șeful Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, s-a arătat „foarte îngrijorat” că Moscova ar putea încerca să invadeze Republica Moldova. Rusia are deja o prezență militară în Transnistria, o regiune separatistă îngustă care străbate o mare parte a graniței Moldovei cu Ucraina.