21 iul. 2022 | 11:26

Ce se întâmplă cu boala lui Putin și cum se descurcă, de fapt, Rusia în Ucraina. CIA face dezvăluiri

ULTIMA ORĂ
Ce se întâmplă cu boala lui Putin și cum se descurcă, de fapt, Rusia în Ucraina. CIA face dezvăluiri

Vladimir Putin crede că strategia de uzură redusă a armatei ruse în Ucraina va măcina forțele ucrainene și va înfrânge voința alianței conduse de SUA – dar se înșeală, a declarat miercuri directorul CIA, William Burns, la Forumul de securitate Aspen.

Dezvăluiri CIA despre Putin și strategia Rusiei în Ucraina

„Părerea lui Putin despre americani este că noi suferim întotdeauna de o tulburare de deficit de atenție și că ne vom lăsa distrași de altceva”, a declarat Burns în timpul unui interviu transmis în direct cu Andrea Mitchell de la NBC News.

„Părerea mea fermă este că Putin s-a înșelat în presupunerile sale cu privire la ruperea alianței și ruperea voinței ucrainenilor înainte de începerea războiului și cred că se înșeală la fel de mult și acum.”

„După un început dezastruos al războiului, bazat pe o serie de ipoteze eronate, Rusia s-a acomodat la metoda sa tradițională de război în regiunea estică a Ucrainei, a spus Burns – direcționarea de artilerie masivă și lovituri aeriene împotriva orașelor, fără a ține cont de victimele civile.

Rusia a avut un oarecare succes

Rusia a avut un oarecare succes, a spus el, avansând pe o fâșie îngustă de teren în regiunea Donbas. Dar câștigurile au fost obținute cu costuri mari. Statele Unite estimează că până la 15.000 de soldați ruși au fost uciși și de trei ori mai mulți răniți, a spus el. El a spus că se crede că victimele ucrainene sunt aproape la fel de mari.

„Într-una dintre conversațiile mele recente cu unul dintre omologii mei ucraineni, acesta a subliniat că rușii proști erau toți morți”, a spus Burns. „Și cred că ceea ce a vrut să spună prin asta este că rușii s-au adaptat… Putin și-a micșorat obiectivele”.

Dar el a spus că ucrainenii ar trebui să poată continua să reziste, „atâta timp cât continuăm să îi sprijinim cu armamentul și munițiile pe care le-au folosit atât de eficient”.

Putin s-a înșelat când a crezut că poate fractura alianța NATO, a spus Burns – în schimb, NATO primește Finlanda și Suedia și și-a întărit desfășurările de trupe mai aproape de granițele rusești.

„El a crezut că își poate stabili dominația asupra Ucrainei foarte repede”, a spus Burns. „Este greu să nu vezi acest lucru ca pe un eșec strategic în acest moment pentru Putin și Rusia”.

Ce se întâmplă cu presupusa boală a lui Putin

Burns a declarat că CIA nu are cunoștință de nicio dovadă că Putin este debilitat mental sau fizic.

„Există o mulțime de zvonuri despre sănătatea președintelui Putin și, din câte ne putem da seama, el este cu totul prea sănătos”.

Burns a oferit o evaluare destul de detaliată a ceea ce crede CIA că a învățat China din aventura Rusiei în Ucraina.

Ce se întâmplă cu China și Taiwan

El a spus că nu ar subestima determinarea președintelui chinez Xi Jinping de a afirma controlul Chinei asupra Taiwanului și a spus că el crede că „este hotărât să se asigure că armata sa are capacitatea de a întreprinde o astfel de acțiune dacă va decide să meargă în această direcție”.

Totodată, a afirmat că experiența Rusiei în Ucraina probabil că nu va influența momentul în care China va avea ambiții în ceea ce privește Taiwanul, dar ar putea schimba modul în care aceasta decide să le abordeze.

El a adăugat: „Cred că liderii chinezi încearcă să studieze lecțiile invaziei Rusiei în Ucraina și ce le spune aceasta… Dacă există o lecție pe care cred că ar putea să o tragă din experiența lui Putin în Ucraina, aceasta este că nu poți obține victorii rapide și decisive cu o forță sub așteptări.”

„Ideea că 190.000 de soldați ruși ar urma să ocupe și să controleze efectiv 47 de milioane de ucraineni sfidători nu a avut niciodată niciun sens, a spus Burns.

„Așa că bănuiesc că lecția pe care conducerea și armata chineză o trag este că trebuie să acumulezi o forță copleșitoare. Dacă ai de gând să te gândești la asta în viitor. Trebuie să controlezi spațiul informațional.

Trebuie să faci tot ce poți pentru a-ți consolida economia împotriva potențialelor sancțiuni, chiar dacă economia chineză este mult mai puternică și mai încurcată cu economiile din întreaga lume, iar cea a Rusiei nu a fost niciodată.

„Și trebuie să faci tot ceea ce poți pentru a încerca să faci crăpături în Indo-Pacific între Statele Unite și aliații lor.”

În ceea ce privește Iranul, Burns a declarat că SUA nu cred că Iranul a reluat orice efort de a construi o armă nucleară, dar a spus că lucrările Iranului la centrifugele avansate înseamnă că timpul de pauză – timpul de care ar avea nevoie pentru a construi o bombă – a devenit foarte scurt.

„Liniile de tendință sunt destul de îngrijorătoare”, a spus el.