18 dec. 2022 | 08:55

Ce se ascunde, de fapt, în scurgerea ta de la chiuvetă: poate fi periculos, chiar mortal

ACTUALITATE
Ce se ascunde, de fapt, în scurgerea ta de la chiuvetă: poate fi periculos, chiar mortal

Canalele de scurgere de la chiuvetă și instalațiile sanitare sunt, în general, destul de neplăcute la aspect, cel puțin din perspectiva umană.

Însă, dacă ești ciupercă, s-ar putea să ai altă părere. De fapt, unul dintre motivele pentru care ne simțim adesea oripilați de chiuvete este pentru că acestea sunt locuri ideale în care să locuiască diferiți microbi dăunători.

Într-un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Reading și de la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie, oamenii de știință au studiat un astfel de ecosistem, investigând peste 250 de „comunități de ciuperci de chiuvetă” dintr-un campus universitar.

Cercetătorii au folosit tampoane sterile de bumbac pentru a colecta mostre din canale de scurgere, înregistrând detalii despre locația, scopul, nivelul de curățenie și dacă apa care curge prin canalizare este caldă sau rece.

Extragând ADN-ul din probe, au folosit amplificarea prin reacție în lanț a polimerazei (PCR) și procesarea bioinformatică pentru a ajuta la identificarea rezidenților microbieni.

Ce au demonstrat testele

Rezultatele au arătat că scurgerea de la o chiuvetă este o sursă activă de microbi potențial dăunători.

Poate părea evident că locurile umede ca acestea ar sprijini viața microbiană, dar simpla prezență a ciupercilor este îngrijorătoare. Aceste comunități fungice sunt diverse, raportează cercetătorii, dar și incredibil de asemănătoare între ele.

Chiuvetele găzduiesc mai bine de 375 de genuri de ciuperci.

În ciuda biodiversității mari din fiecare chiuvetă, toate comunitățile fungice au prezentat profiluri taxonomice surprinzător de similare, raportează cercetătorii.

„Ne petrecem 90% din timp în interior, așa că suntem expuși la ciuperci în casele noastre și la locul de muncă”, este de părere unul dintre oamenii de știință.

„Pentru majoritatea oamenilor, aceasta nu este o problemă, dar pentru cei care sunt imunocompromiși, anumite specii de ciuperci pot provoca infecții grave”, s-a mai menționat.

Canalele de scurgere și conductele de la chiuvetă oferă un habitat unic pentru ciuperci periculoase datorită umidității continue, schimbărilor de temperatură, pH-ului ridicat de la detergenți și acumulării de materie organică.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele