06 ian. 2022 | 12:35

Ce se află în interiorul Pământului, de fapt: cercetătorii au descoperit niște zone bizare

ACTUALITATE
Ce se află în interiorul Pământului, de fapt: cercetătorii au descoperit niște zone bizare

În regiunile subterane ale Pământului, anumite zone cu viteză ultra-scăzută, undele seismice încetinesc în mod misterios.

Adânc sub Africa și Pacificul central se află adevărate mistere geologice – la aproape 2.890 de kilometri, în partea de jos a mantalei. Oamenii de știință folosesc de obicei undele seismice generate de cutremure pentru a privi în interiorul Pământului. Dar în aceste părți, unde undele seismice încetinesc.

Acele regiuni, cu lățimea de sute de kilometri, sunt numite zone cu viteză ultra joasă (ULVZ) și, până acum, originile lor au rămas un mister. Dar acum, o echipă de geologi are o idee. Simulând formarea acestor zone misterioase, geologii au dovezi că acestea sunt, de fapt, pete de material antic, vechi de miliarde de ani, care s-au scufundat pe fundul mantalei de-a lungul anilor.

Cercetătorii și-au publicat descoperirile în Nature Geophysics. Dacă simulările lor sunt adevărate, atunci ULVZ-urile ar putea fi ferestre în condițiile Pământului timpuriu.

„Ceea ce mă interesează în continuare este că sunt trăsături atât de bizare ale mantalei de jos”, spune Michael Thorne, geolog la Universitatea din Utah și unul dintre autorii lucrării.

Interiorul Pământului rămâne o zonă misterioasă

De ani de zile, oamenii de știință nu erau siguri ce sunt, exact, ULVZ-urile sau ce le-a creat. Aceste zone apar la baza mantalei, la marginea nucleului exterior al Pământului. Oamenii de știință știau că aceste zone sunt mult mai dense decât mantaua din jur, dar asta nu face decât să ridice mai multe întrebări decât răspunsuri.

„Putem vedea aceste caracteristici în multe locații diferite ale mantalei inferioare, dar încă nu știm răspunsurile la multe întrebări de bază despre ele”, spune Thorne.

Potrivit lui, nu știm din ce sunt făcute, cât de mari sunt și nici măcar unde se află toate. Știind cum s-au format ar putea răspunde la unele dintre aceste întrebări.

„Proprietățile fizice ale zonelor cu viteză ultra-scăzută sunt legate de originea lor”, spune Surya Pachhai, geofizician la Universitatea din Utah și unul dintre autori, într-o declarație.

Din păcate, originea lor este la fel de tulbure ca orice altceva despre ele. Unii oameni de știință au crezut că ULVZ-urile ar putea fi sursa de magmă pentru punctele fierbinți vulcanice, deoarece se află sub vulcanii din Hawaii și Samoa în Pacific. Dar multe alte ULVZ cunoscute nu se aliniază cu vulcanii.

Thorne, Pachhai și colegii lor s-au concentrat pe o zonă a ULVZ: situată adânc sub Marea Coralilor, la nord-estul Australiei, unde se află Marea Barieră de Corali. Este o locație ideală, deoarece cutremurele sunt frecvente acolo. Aceste cutremure dau o mulțime de unde seismice pe care oamenii de știință le pot folosi pentru a vizualiza interiorul Pământului.

„Cu toate aceste întrebări necunoscute rămase, există încă mult loc pentru descoperirea de bază, iar acesta este ceea ce mă atrage din nou să le studiez”, spune Thorne, „potenţialul de a adăuga la cunoştinţele fundamentale despre din ceea ce este făcut Pământul și cum funcționează”.