Ce mașini vor românii: câți visează la electrice, dar hibride

Ce mașini vor românii: câți visează la electrice, dar hibride

Cel mai recent raport publicat de către Banca Europeană de Investiții arată ce preferă românii în materie de vehicule.

Când sunt întrebați ce fel de mașină vor cumpăra în viitor, 81 % dintre români răspund fie o mașină hibridă, fie una electrică. Acest procentaj este cu 62 de puncte mai mare decât procentajul de români care afirmă că ar cumpăra un vehicul pe benzină sau motorină. Mai exact, 45 % ar cumpăra un vehicul hibrid și 36 % ar alege unul electric.

Între timp, 14 % din populația totală a declarat că nu dețin un vehicul acum și nu intenționează să cumpere unul.

Având în vedere că 81 % dintre cumpărătorii români de mașini afirmă că ar alege un vehicul hibrid sau electric, românii par mai înclinați să treacă la noi tehnologii în privința mașinilor față de media est-europeană de 71 %.

Românii știu ce tip de vehicul vor

Cu alte cuvinte, românii par mai înclinați să aleagă vehicule hibride, 45 % dintre cumpărătorii de mașini declarând că următoarea lor mașină va avea acest tip de motor. Mai mult, aceștia par mai înclinați să cumpere o mașină hibridă decât est-europenii.

În ceea ce privește mașinile electrice, cumpărătorii români de mașini par mai puțin înclinați să opteze pentru acest tip de vehicul doar 36%, la fel ca bulgarii. Între timp, est-europenii par să considere mașinile electrice mai atrăgătoare decât românii.

În general, cumpărătorii europeni de mașini au tendința să prefere vehiculele hibride, procentaj de 39 %, în timp ce vehiculele pe benzină sau motorină sunt clasate pe locul al doilea cu 33 %, iar mașinile electrice, pe locul al treilea cu doar 28 %, care declară că ar cumpăra o mașină electrică. În timp ce cumpărătorii chinezi de mașini sunt cei mai înclinați să cumpere o mașină electrică, americanii ar alege mai întâi un vehicul hibrid, apoi un vehicul pe benzină sau motorină  și, în ultimă instanță, o mașină electrică.

Datele brute pentru toate cele 30 de țări care au făcut obiectul sondajului pot fi accesate aici.

Etichete: