23 mart. 2022 | 06:30

Ce faci cu banii în vreme de război, conform experților: îi ții la saltea, în bancă, cumperi aur

ACTUALITATE
Ce faci cu banii în vreme de război, conform experților: îi ții la saltea, în bancă, cumperi aur

Mulți români au bani puși deoparte, fie în bănci, fie la saltea, în aur sau proprietăți. Alții se chinuie să trăiască de la o lună la alta, iar cel mai mare stres al lor este legat de facturile la utilități. Indiferent de stresul pe care îl ai cu banii în general, situația se complică și mai mult în vreme de război. Incertitudinea zilei de mâine îți ridică numeroase întrebări.

Adrian Negrescu este analist financiar și, în urmă cu câteva zile, a oferit o serie de recomandări legate de soluțiile pe care le vede el la ora actuală pentru finanțele românilor. A oferit mai multe scenarii și a adresat situațiile în care ar fi bine să-ți pui banii la saltea, să-i schimbi în euro sau dolari, dar și să-i păstrezi în lei. Având în vedere evoluția aurului din ultimele luni, a făcut o referință și la posibilitatea investiții în metalul prețios.

Ce faci cu banii în perioada asta

„Depinde de situația fiecăruia. Dacă toate economiile sunt de 1.000 lei, ții banii în lei, pentru că probabil îi vei folosi în perioada următoare, având în vedere creșterile la energie, gaze”, a spus Adrian Negrescu, într-o intervenție la Antena 3. Dacă ai totuși mai mulți bani puși deoparte, nu evita să-i pui la bancă.

„Este important ce vrei să faci cu acei bani. Dacă doar îi ții, poți să îi duci inclusiv în titluri de stat. Dar, dacă sunt bani de zile negre, pentru situații neprevăzute, probleme, ai de plătit o factură și nu au intrat banii din salariu, atunci ține banii aproape: pe card sau cash”, a mai atras atenția expertul.

Dacă vrei să investești și nu ești tentat de imobiliare, posibilitățile nu sunt puține. ”La titlurile de stat ai 5,5 la sută dobândă, în criptomonede recomand doar celor care se pricep, pentru că acolo poți pierde banii foarte repede. Aur… câștigi un randament destul de bun, dar pe termen lung. Dacă nu îți trebuie banii pe termen scurt, atunci, da, merită în aur”, a subliniat Adrian Negrescu.

Partea cea mai tristă a discursului oferit de analistul economic este că războiul din Ucraina nu a făcut decât să accelereze un trend care era oricum îngrijorător. O criză economică era aparent inevitabilă.”Îmi este teamă că şi pe fondul războiului şi a acestor sancţiuni, recesiunea va fi până la urmă o realitate în România şi poate chiar mai devreme decât ne-am fi așteptat. Aşa cum spuneam din toamna anului trecut, suntem în anul supraviețuirii şi ne îndreptăm spre o criză economică de proporții. Gândiți-vă că, şi fără acest război, avem impactul inflației, la petrol, gaze, energie. Mai mult, avem o criză de lichidități în piaţă. Gândiți-vă că mai mult de 80% din dolarii care sunt acum în piaţă s-au tipărit în ultimii doi ani”, a spus Adrian Negrescu.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele