28 nov. 2022 | 11:55

Ce este Misokinezia, cum te afectează pe plan social: explicația oamenilor de știință

ACTUALITATE
Ce este Misokinezia, cum te afectează pe plan social: explicația oamenilor de știință

Probabil că ți s-a întâmplat deja să vezi oameni lângă tine care se agită iar asta, într-un mod bizar, ți-a creat și ție o stare neplăcută.

Potrivit studiului din 2021, senzațiile de stres cauzate din a-i vedea pe ceilalți că se agită fac parte dintr-un fenomen psihologic incredibil de comun. Acesta afectează de una din trei persoane.

Numit misokinezie, adică „ura față de mișcări”, acest fenomen ciudat a fost puțin studiat de oamenii de știință până acum, dar se pare că este deosebit de des întâlnit și se manifestă sub forma unei tulburări psihice.

„Misokinezia este definită ca fiind un răspuns afectiv sau emoțional negativ puternic la vederea mișcărilor scurte și repetitive ale altcuiva, cum ar fi să vezi pe cineva care agită fără sens o mână sau un picior”, a declarat psihologul Sumeet Jaswal, de la Universitatea British Columbia din Canada.

Într-o serie de experimente care au implicat peste 4.100 de participanți, cercetătorii au măsurat prevalența misokinezei într-un grup de studenți și oameni obișnuiți, evaluând impactul pe care l-a avut asupra lor și explorând de ce s-ar putea manifesta aceste senzații.

Unul din trei oameni este afectat de misokinezie

„Am descoperit că aproximativ o treime a raportat un anumit grad de sensibilitate la misokinezie, la comportamentul repetitiv și agitat al altora”, au explicat cercetătorii.

„Aceste rezultate susțin concluzia că sensibilitatea la misokinezie nu este un fenomen limitat, ci, mai degrabă, este o provocare socială de bază și până acum puțin studiată, împărtășită de mulți oameni”, au mai spus ei.

Conform analizei, misokinezia merge uneori mână în mână cu sensibilitatea la sunet, numită misofonie, dar nu întotdeauna este așa.

Fenomenul pare să varieze semnificativ între indivizi, unii oameni raportând o sensibilitate scăzută la stimulii vizuali care implică agitație, în timp ce alții se simt foarte afectați de asta.

„Sunt afectați negativ, din punct de vedere emoțional, și experimentează reacții precum furie, anxietate sau frustrare, dar și plăcere redusă în situații sociale, muncă și medii de studiu”, a explicat psihologul Todd Handy, în 2021.

„Unii chiar desfășoară mai puține activități sociale din cauza afecțiunii”, s-a punctat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele