Ce este dezinflația, avertismentul BNR de care trebuie să știe toți românii
Un înalt oficial din cadrul Băncii Naționale a României anunță că țara noastră va intra pe o pantă a dezinflației.
Cu toții am învățat, de nevoie, ce înseamnă inflația, cât poate ea să fie de agresivă și de păguboasă, mai ales dacă avem venituri mici și scumpirile ne-au prins și datori la bănci.
Banii și-au pierdut din valoare, traiul de zi cu zi e din ce în ce mai scump, iar povara financiară este de nesuportat, pentru cei mai mulți români.
Ce îți aduce dezinflația. Vestea e bună, dar nu prea
Dar ce înseamnă dezinflația aceasta despre care vorbește oficialul BNR? Vin ieftinirile? Ei bine, nu chiar!
Concret, vorbim despre o încetinire a ritmului scumpirilor, practic, nu vom mai asista la noi creșteri de preț, dar până să vedem ieftiniri palpabile e cale destul de lungă.
Cu toate acestea, vestea este una bună, ce ar trebui să ne bucure pe toți. Cel puțin știm că nu ne vom confrunta cu probleme financiare și mai mari decât avem în prezent.
„În linii mari, inflaţia actuală se alimentează din propriul trecut. Pentru că la produsele cele mai inflaţioniste, începând cu combustibilul, cu ţigările, energia electrică, gazele şi energia termică, practic, datele mari care încarcă creşterea preţurilor, vin din urmă. Combustibilul, de pildă, în luna septembrie s-a ieftinit cu 0,40, gazele au rămas la 0, energia electrică, termică la 0…comparând cu luna anterioară (…)
Numai alimentele s-au scumpit în septembrie şi e o noutate asta. Dacă luăm toate cele 21 de luni de inflaţie, o să vedem că practic alimentele au fost întotdeauna sub mărfurile nealimentare, pentru că mărfurile nealimentare au în componenţă şi energia electrică, şi gazele, şi energia termică, au în componenţă combustibili şi astea au dat inflaţia în lunile din urmă.
Iar dacă astăzi gazele vin cu 0 şi energia termică cu 0, iar combustibil cu minus, asta înseamnă că inflaţia se alimentează practic din propriul trecut, ceea ce înseamnă că forţa ei de creştere de aici încolo va fi mai mică”, a spus Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, pentru Agerpres.
În acest moment, scumpirile au scăpat de sub control în România, dar și-n restul Europei. În septembrie, rata anuală a inflației s-a apropiat periculos de mult de 16%, spre disperarea românilor care simt că salariul lunar intră la apă, de la o lună la alta.