08 iun. 2022 | 17:17

Ce a pățit rabinul-șef al Moscovei, după ce a refuzat să susțină războiul lui Putin împotriva Ucrainei

ULTIMA ORĂ
Ce a pățit rabinul-șef al Moscovei, după ce a refuzat să susțină războiul lui Putin împotriva Ucrainei

Pinchas Goldschmidt, care tocmai a fost reales în funcție, nu intenționează să se întoarcă în Rusia după ce a fost presat de autorități să susțină „operațiunea specială” a lui Vladimir Putin în Ucraina.

În calitate de șef al unui mare grup rabinic european, Pinchas Goldschmidt călătorește în mod regulat în și dinspre Moscova, unde lucrează ca rabin-șef al orașului din 1993.

Rabinul-șef al Moscovei, în exil

Ultima oară când a plecat, la două săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina vecină, a făcut-o fără un plan ferm de a se întoarce. Iar acum lucrează oficial în exil, după ce a fost supus unor presiuni din partea autorităților ruse pentru a susține războiul, a dezvăluit marți nora sa.

„Pot în sfârșit să împărtășesc faptul că socrii mei, rabinul șef al Moscovei @PinchasRabbi & Rebbetzin Dara Goldschmidt, au fost presați de autorități să susțină public „operațiunea specială” din Ucraina – și au refuzat”, a scris marți pe Twitter Avital Chizhik-Goldschmidt.

Chizik-Goldschmidt, o jurnalistă care locuiește în New York, a împărtășit un reportaj din ziarul francez Le Figaro care a detaliat experiența socrului ei, care a inclus o perioadă de strângere de fonduri în Europa de Vest, urmată de o vizită cu propriul tată în Israel, unde rămâne și astăzi.

Cam în aceeași perioadă în care Chizhik-Goldschmidt a făcut publică declarația, socrul ei a fost ales din nou rabin-șef al Moscovei, în urma unui vot desfășurat marți seară în marea sinagogă din capitala rusă, a precizat într-un comunicat Conferința Rabinilor Europeni. Goldschmidt, din Israel, a fost reales în această funcție pentru următorii șapte ani de către reprezentanții comunității evreiești din oraș.

A avertizat asupra unui val de refugiați

Contactat de Agenția Telegrafică Evreiască, Goldschmidt a refuzat să comenteze sau să răspundă la întrebările dacă el crede că se va întoarce în Rusia, unde a fost reales marți în funcția de lider al Sinagogii Corale din Moscova.

Goldschmidt nu a fost un critic vocal al războiului, deși Le Figaro a relatat că a fost suficient de îngrijorat de acesta încât a luat legătura cu rabinii din Moldova vecină la mijlocul lunii februarie, cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, pentru a avertiza asupra unui potențial val de refugiați.

Alți rabini de top din Rusia, inclusiv rabinul șef al țării, Berel Lazar, au rămas în țară chiar și după ce au criticat războiul.