24 feb. 2022 | 22:40

Câți români nu au loc de muncă, de fapt: avem șomeri cu sutele de mii

ACTUALITATE
Câți români nu au loc de muncă, de fapt: avem șomeri cu sutele de mii

Numeroși români trăiesc fără a avea o formă oficială de angajare, din mila statului ori, pur și simplu, muncind cu ziua sau „la negru”. Cam așa arată tabloul național al șomerilor noștri, în anul 2022. Din fericire, numărul lor este în scădere, dar continuă să fie inadmisibil de mare, pentru un stat european al acestui secol, în care autoritățile, dar și cetățenii, ar trebui să depună eforturi mai consistente pentru a realiza încadrarea în câmpul muncii a cât mai multor persoane.

Cifrele oficiale ne indică faptul că, la finele primei luni a anului curent, România înregistra o rată anuală a șomajului de 2,68%. Din fericire, vorbim despre o scădere, în comparație cu luna anterioara (-0,01%), dar și o scădere cu 0,66% față de perioada similară a anului trecut.

Câți șomeri avem, de fapt

Numărul persoanelor din România care nu au niciun loc de muncă sau cel puțin nu au unul declarat oficial la instituțiile abilitate, se ridică la 234.072 de persoane, fiind mai mic cu 685 de persoane față de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

Un alt aspect deosebit de important este împărțirea șomerilor în două categorii, în funcție de criteriul beneficierii de indemnizația specifică. Astfel, conform Institutului Național de Statistică (INS), din totalul șomerilor înregistrați, 57.422 au fost șomeri indemnizați și 176.650 șomeri neindemnizați. Numărul șomerilor indemnizați a scăzut cu 2.229 persoane, iar numărul șomerilor neindemnizați a crescut cu 1.544 persoane față de luna precedentă.

Ponderea șomerilor din mediul rural, față de orașe, este una copleșitoare, ne arată același raport al INS. Se pare că 69.828 șomeri provin din mediul urban și 164.244 șomeri provin din mediul rural. Acest aspect nu este unul surprinzător, fiind bine cunoscut faptul că în satele românești posibilitățile de angajare sunt foarte limitate, din cauza lipsei investitorilor locali.

Analizând situația șomerilor pe categorii de vârstă, aflăm că majoritatea celor fără ocupație oficială în luna ianuarie 2022 aveau între 40 și 49 de ani (60.955), urmați de cei cu vârstă între 50 și 55 ani (48.627), la polul opus aflându-se persoanele între 25 și 29 de ani (13.134).