Câți bani trimit țările membre G7 către bugetul Ucrainei

Câți bani trimit țările membre G7 către bugetul Ucrainei

Liderii Grupului celor Șapte (G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA) au convenit să ofere Ucrainei un nou sprijin economic de miliarde de dolari, pentru a ajuta Kievul să plătească salariile angajaților publici și să se asigure că guvernul poate continua să funcționeze în timp ce se apără de invazia Rusiei. Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a declarat, vineri, că, odată cu adăugarea acestei sume promise Ucrainei, asistența totalizează 19,8 miliarde de dolari.

G7 ajută bugetul Ucrainei

Țările membre G7 au promis acest ajutor acordat Ucrainei în timpul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din Germania. Astfel, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA (principalele şapte state industrializate din lume) vor mobiliza 19,8 miliarde de dolari (18,7 miliarde de euro) pentru a susţine bugetul Ucrainei, ţară confruntată din 24 februarie cu o invazie din partea Kremlinului. Decizia a fost anunţată de ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, după o întrevedere cu omologii săi din G7.

„În 2022, mobilizăm 19,8 miliarde de dolari ajutor bugetar, dintre care 9,5 miliarde de dolari angajamente recente pentru a ajuta Ucraina să facă faţă deficitului financiar şi să continue să acorde servicii de bază poporului ucrainean”, au spus miniştrii de Finanțe din G7.

„Am convenit că situația financiară a Ucrainei nu trebuie să aibă nicio influență asupra capacității țării de a se apăra cu succes”, a spus Lindner. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a pune capăt acestui război”, a completat oficialul german.

Câți bani trimit Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA

Noile angajamente includ subvenții de 7,5 miliarde de dolari din Statele Unite și 1 miliard de dolari din Germania. Restul de 1 miliard de dolari va fi furnizat de celelalte țări din G7 sub formă de garanții și împrumuturi, a explicat Ministerul german de Finanțe.

„Vom continua să fim alături de Ucraina pe tot parcursul acestui război și dincolo de acesta și suntem pregătiți să facem mai mult după cum este necesar”, au declarat miniștrii G7, la sfârșitul întâlnirii de două zile de la Koenigswinter, un oraș din afara Bonn.

Războiul lui Putin, în centrul discuțiilor liderilor G7

Invazia lui Vladimir Putin a atins aproape toate subiectele abordate în timpul întâlnirii oficialilor din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite.

„Războiul Rusiei provoacă perturbări economice mondiale, impactând securitatea aprovizionării globale cu energie, producția de alimente și exporturile de produse alimentare și de mărfuri agricole (…)”, a evidențiat G7.

Previziuni FMI pentru economia Ucrainei

Anterior acestei reuniuni, liderii americani au vorbit despre necesitatea ca aliații să ofere suficient ajutor Ucrainei ca să „treacă peste” invazia rusă: „Toți ne-am angajat să facem ceea ce este necesar pentru a umple golul”.

Cele mai recente perspective economice mondiale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) arată că economia Ucrainei ar putea scădea cu 35% în 2022 și anul viitor.

Citește și: