Câți bani sparg românii de Paște: scumpirile sărăcesc masa de sărbătoare

Câți bani sparg românii de Paște: scumpirile sărăcesc masa de sărbătoare

Masa de sărbătoare din acest an va fi mai săracă pentru români, din cauza scumpirilor accelerate la alimente și băuturi. Bugetul de anul acesta este unul destul de auster, de doar câteva sute de lei, însă, până la urmă, contează că oamenii vor fi împreună și vor căuta mai degrabă împlinirea sufletească, decât pe cea a stomacului.

Conform sondajelor oficiale, majoritatea românilor vor aloca, în medie, un buget de 533 de lei pentru masa de Paşte.

Pe ce se vor duce banii românilor, de Paște

Potrivit unui studiu al celor de la iSense, banii bugetului anterior menționat se vor îndrepta către masa de sărbătoare. Cei puțin peste 500 de lei vor merge către alimente și băuturi, românii fiind obișnuiți să aibă măcar câte puțin din toate la zilele de mari sărbători.

Ce mâncare vor cumpăra românii de Paște? Preferințele evidențiate de studiu se îndreaptă către zona tradițională. Prin urmare, pentru opt din zece români din mediul urban ouăle roşii/vopsite nu vor lipsi de pe masa de Paşte. Alături de acestea, peste jumătate dintre respondenţi (52%) vor pune pe masă şi cozonac, iar 32% vor consuma şi sarmale.

De asemenea, pasca, salata de boeuf şi fripturile de porc şi de pui vor fi consumate de 27%, 30%, respectiv 26% dintre români, pe când friptura şi drobul de miel de 20%.

În rest, oamenii nu prea vor avea alte cheltuieli, ținând cont că majoritatea, respectiv 70% dintre respondenți au declarat faptul că își vor petrece sărbătorile de anul acesta acasă. Astfel, se exclud cheltuielile legate de transport, cazare și alte evenimente de divertisment.

Analiza arată că 13% dintre conaționalii noștri spun că petrec sărbătorile acasă, în sânul familiei sau alături de prietenii dragi. De altfel, conform analizei, 6% vor celebra Paştele în vizite la prieteni.

Sunt și români cu dare de mână, care pleacă de acasă de sărbători, însă ponderea lor în total este una extrem de redusă, ceea ce nu ne surprinde, totuși, în contextul actual marcat de scumpiri și provocări financiare neprevăzute. Astfel, 3% vor opta pentru un concediu în străinătate, 2% vor merge la munte şi 2% la mare.

Citește și: