25 mai 2022 | 12:53

Câți bani ai voie să-ți scoți din contul de la bancă, ce spune legea: detaliile pe care nu le știai

ACTUALITATE
Câți bani ai voie să-ți scoți din contul de la bancă, ce spune legea: detaliile pe care nu le știai

Legislația actuală conține anumite prevederi referitoare la operațiunile financiare desfășurate de români și condițiile în care aceștia pot efectua plăți. Trebuie să știi că există limite impuse de lege asupra numeralului plătit pentru anumite tranzacții, fie că este vorba despre operațiuni între persoane fizice, juridice sau în relație cu băncile și conturile aferente deschise la instituțiile financiare.

E important să cunoști aceste prevederi, pentru a nu te trezi în situația în care dorești să realizezi o anumită tranzacție, de o valoare mai ridicată, dar nu poți efectua plata. Totodată, trebuie să știi dacă banii pe care îi deții în conturile bancare îți sunt disponibili pentru retragere într-un anumit plafon.

Iată regulile de bază de pe piața financiară de care ești obligat să ții cont:

Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar între persoanele fizice pentru tranzacții mai mari de 50.000 lei, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 50.000 lei (exemplu – la vânzarea unui teren în valoare de 100.000 lei cumpărătorul poate plăti către vânzător într-o singură tranșă până la 50.000 lei în numerar și diferența se poate achita doar prin banca).

E interzisă fragmentarea tranzacțiilor și încasările/plățile fragmentate în relația cu o persoană fizică, pentru operațiuni cu o valoare mai mare de 10.000 lei(inclusiv creditarea societăților și plata dividendelor).

Sunt interzise plățile și încasările fragmentate în numerar pentru facturile a căror valoare este mai mare de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

E interzisă fragmentarea plăților în numerar de către punctele de lucru, care ar conduce la depășirea plafonului de 5.000 lei/persoană(exemplu – la o factură de 7.000 lei plătiți/încasați 5.000 lei la un punct de lucru și 2.000 lei plătiți/încasați la un alt punct de lucru).

Sunt interzise încasarile și plățile fragmentate în numerar, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei (exemplu – o factură de 7.000 lei se poate achita/încasa astfel – până la 5.000 lei în numerar și 2.000 lei doar prin banca).

„Aceste plafoane se aplică și operațiunilor de încasări și plăti în valută efectuate pe teritoriul României. Încadrarea în plafoanele se efectuează în funcție de cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la dată efectuării operațiunilor de încasări sau plăti.

Limitarea operațiunilor în numerar până la suma de 10.000 lei nu se aplică în cazul tranzacțiilor care se efectuează cu plata în rate, în condițiile în care sunt încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

În cazul în care sunt organizate puncte de lucru, care au caserie proprie și/sau cont deschis la o instituție bancară, aplică în mod corespunzător plafoanele menționate.

Se pot transfera sume din contul persoanelor juridice sau asimilate în contul persoanelor fizice, doar în baza documentelor justificative legale”, explică smart-financial.ro.

Referitor la operațiunile legate de contul tău bancar, trebuie să știi că plafoanele nu se aplică la retragerea de numerar din conturi deschise la banca pentru plata salariilor și a altor drepturi de personal prevăzute de lege și pentru alte operațiuni de plăti efectuate către persoanele fizice, altele decât cele prevăzute anterior.

De asemenea, nu sunt valabile plafoanele menționate nici pentru depunerea de numerar în automate ce acceptă bancnote sau monede și nici pentru contractele încheiate înainte de 9 mai 2015.

Plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizației și a cazării pe timpul deplasării, precum și a cheltuielilor neprevăzute efectuate în acest sens sunt, de asemenea, scutite de prevederile legislației care a intrat în vigoare în anul 2015.

Nu în ultimul rând, trebuie să reții că există aceleași excepții de la aplicarea plafoanelor și pentru plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, amenzilor și a altor obligații datorate bugetului general consolidat al statului.