17 oct. 2022 | 09:55

Cât de sănătoase sunt, de fapt, friteuzele pe aer cald: ce se întâmplă cu factura la energia electrică

ACTUALITATE
Cât de sănătoase sunt, de fapt, friteuzele pe aer cald: ce se întâmplă cu factura la energia electrică

Friteuzele pe aer cald au luat cu asalt anii 2020, oferind oamenilor un mod rapid, ușor, aparent delicios și presupus sănătos de a-și găti mâncarea fără pericolele prăjirii în grăsimi.

Odată cu facturile la energie care vor crește vertiginos în multe părți ale lumii în această iarnă, vânzările de friteuze pe aer au crescut, așa cum era de așteptat.

În ciuda numelui său, procesul nu implicată nicio prăjire. Funcționează prin circulația rapidă a aerului cald în jurul alimentelor folosind mecanismul de convecție. Este necesar puțin sau deloc ulei, dar imită unele dintre proprietățile gustoase ale mâncării prăjite.

friteuze-pe-aer-cald-eficienta

Friteuză pe aer cald

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale unei friteuze pe aer cald

Friteuzele pe aer sunt adesea considerate un mijloc sănătos de a găti, deoarece realizează reacția Maillard fără a folosi prea mult ulei, sau chiar deloc.

Alimentele prăjite sunt deosebit de dăunătoare pentru sănătatea ta, deoarece conțin niveluri ridicate de grăsimi grăsimi nesaturate care au suferit un proces numit hidrogenare. Nenumărate studii au arătat că grăsimile trans sunt strâns legate de un risc crescut al multor boli, de la atacuri de cord și accident vascular cerebral la obezitate și diabet.

În general, dovezile sugerează că friteuzele pe aer pot produce alimente mai sănătoase decât prăjirea în grăsimi. Cu toate acestea, există în prezent foarte puține cercetări care au analizat modul în care se comportă friteuzele pe aer, în comparație cu alte mijloace de gătit, în special grătar sau coacere.

Un alt motiv pentru care oamenii „se convertesc” la friteuzele pe aer este presupusa lor eficiență energetică, care este o veste bună pentru mediu și ar putea ajuta la reducerea facturilor la energie. Deoarece recipientul de gătit este mai mic decât un cuptor convențional, necesită mai puțină energie pentru a se încălzi.

Nu au existat prea multe cercetari științifice oficiale în acest sens, însă câțiva curioși au experimentat asta, iar rezultatele au ieșit „pe plus”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele