Cât de bogați sunt, de fapt, pensionarii români: teoretic, stăm bine

Cât de bogați sunt, de fapt, pensionarii români: teoretic, stăm bine

În teorie, adică „pe hârtie”, pensionarii din România o duc din ce în ce mai bine și de bucură de bani mai mulți, de la un an la altul. Nu știm cum stau lucrurile și în practică și cât de relevante sunt aceste cifre, dar le analizăm deoarece ele sunt singurele date certe furnizate de autoritățile noastre.

Potrivit datelor oficiale furnizate de Institutului Național de Statistică (INS), se pare ca pensia medie lunară în România a crescut, anul trecut, cu peste 10%.

Pensionarii câștigă mai bine

În medie, anul trecut, seniorii României au încasat un venit din pensie de 1.666 de lei, ne mai arată INS.

Trebuie menționat faptul că pensia medie lunară în România a fost determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari (de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.) plătite de Casele de Pensii.

Anul 2022 le-ar putea aduce pensionarilor români și mai mulți bani în buzunar, în condițiile în care ne confruntăm cu un val masiv de scumpiri, iar autoritățile de la București iau în calcul măsuri de sprijin pentru cetățenii vulnerabili, a căror putere de cumpărare este pusă în pericol în această perioadă, de inflația galopantă.

De exemplu, social-democrații, dar și liberalii, susțin acordarea unor vouchere pentru persoanele cu venituri mici, atât pentru familii cât și pentru elevii care provin dintr-un mediu fără posibilități materiale.

Concret, PSD propune acordarea de vouchere în valoare de 50 de euro (aproximativ 250 de lei) pentru cetățenii cu venituri mici și de 30 de euro (aproximativ 150 de lei), pentru elevii din familii vulnerabile. Măsură ar fi propusă de PSD, iar că sursă de finanțare politicienii ar susține că minimum 80% din impact va fi suportat din fonduri europene.

De asemenea, guvernanții ar lua în calcul acordarea lunară a unui voucher în valoare de 30 de euro (circa 150 de lei), timp de 7 luni, adică până la finalul acestui an, cu exceptai lunilor iulie și august. Pe lângă alimente, că în cazul primului tip de voucher, elevii vor putea cheltui banii din tichet și pe rechizite sau haine.

Conform declarațiilor unor surse politice, PNL și-ar dori, în schimb, vouchere mai generoase pentru cetățenii vulnerabili. Liberalii consideră că dacă Guvernul vrea să introducă vouchere, suma trebuie să fie mai mare, 100 euro.