06 sept. 2022 | 15:32

Cât de bogat trebuie să fii, ca să-ți permiți un apartament in București: prețurile cresc continuu

ACTUALITATE
Cât de bogat trebuie să fii, ca să-ți permiți un apartament in București: prețurile cresc continuu

Chiar dacă populația suferă de pe urma scumpirilor agresive din ultima perioadă, iar puterea de cumpărare s-a diminuat considerabil, piața imobiliară nu e dispusă să facă niciun compromis.

De la o perioadă la alta, apar noi scumpiri în imobiliarele românești, iar analize recent efectuate arată că din ce în ce mai puți români își permit să achiziționeze o locuință prin intermediul creditelor bancare, din cauza scumpirilor accelerate ale dobânzilor.

Între timp, prețurile apartamentelor continuă să fie din ce în ce mai piperate, iar Bucureștiul este un exemplu elocvent în acest sens.

Cât costă astăzi un apartament în București, de fapt

În zone precum Tineretului – Timpuri Noi și Universitate – Kogălniceanu, apartamentele s-au scumpit în medie cu 15% în ultimul an, arată datele unei analize economica.net, realizată pe baza datelor de la Anunțul.ro. De altfel, s-au scumpit prețurile și-n alte zone ale capitalei, și ele cu mare priză la publicul cumpărător, respectiv Pantelimon, Băneasa sau Crângași- Giulești.

Dacă e să luăm în calcul scăderile de preț, fiindcă avem și astfel de situații, trebuie să analizăm zona Moșilor-Dacia. Aici, vânzătorii cer în medie cam 87.000 de euro, diferența fiind destul de mare față de peste 100.000 de euro, cât se cerea în primăvară.

„Cu o evoluție mai mult în zig-zag, prețul mediu cerut de proprietari pentru apartamentele cu două camere din zona Unirii este ușor mai mare decât anul trecut: 109.000 de euro față de 106.000 de euro, cât era în luna august 2021”, notează sursa citată.

Pe de altă parte, trebuie notat că pe piața imobiliară de la noi se mai conturează un fenomen interesant. Se pare că, deși oamenii au început să fugă de creditele ipotecare, tot mai mulți români optează pentru a achiziționa apartamente cu banii jos, fără să se împrumute de undeva.

Se pare că jumătate dintre apartamentele din București au fost achiziționate, în prima jumătate a acestui an de oameni care au dat banii grămadă, deodată. De altfel, datele oficiale arată că numai 44% dintre locuințele din România au fost cumpărate cu credit bancar în primul semestru din 2022, în timp ce 56% s-au achitat integral, din start, fără vreun ajutor din partea băncii.