30 dec. 2022 | 08:30

Casele ”de bogați”, în prăbușire: s-au ieftinit cu 20 – 30% într-o lună în această țară din Europa și este normal

ACTUALITATE
Casele ”de bogați”, în prăbușire: s-au ieftinit cu 20 - 30% într-o lună în această țară din Europa și este normal

În contextul crizei financiare, a inflației galopante și a exploziei costurilor energetice, începe să fie din ce în ce mai dificil să-ți permiți o casă mare. Tocmai din acest motiv, așa numitele locuințe de lux sunt primele care pare să se ducă în cap la capitolul prețuri.

Marea Britanie se aliniază cutremurului imobiliar care se resimte deja de câteva luni în Europa, o consecință a unui dintre cele mai mari dezastre financiare din ultimele decenii. Uimitor este însă că primii ”loviți” sunt englezii cu bani, cei case de dimensiuni generoase, cu 3-4 dormitoare. Acestea s-au devalorizat brusc, de la o lună la alta, pentru că oamenii se chinuie să scape de ele.

Bula imobiliară pare să fi explodat

Fără vreo explicație oficială, cea mai probabilă variantă pentru cutremurul imobiliar din această țară ține de criza energetică și explozia aproape absurdă a costurilor de întreținere. Atât de mult s-a scumpit curentul electric, încât oameni cu bani sunt puși în situația de a nu-și mai permite să plătească întreținerea pentru locuințe atât de mari. Trendul era unul inevitabil dintr-un punct de vedere, dar a fost accelerat de sezonul friguros, britanicii realizând de mai bine de o lună că s-a ajuns în situația în care cheltuielile cu încălzirea sunt exagerate.

În ultimul an, nivelul de trai a scăzut foarte mult în Marea Britanie, iar aceasta este doar una dintre cele mai recente consecințe. În domeniul imobiliar, în care casele mari erau foarte căutate de familiile cu mulți copii, s-a produs o rupere majoră de ritm în doar câteva luni, conform Prima TV.

Nu a ajutat nici explozia costurilor cu creditele ipotecare, o altă tendință îngrijorătoare pe care o regăsești și în România. Dobânda de referință e la un nivel record, la fel ca în țara noastră, iar inflația este cea mai mare din ultimii 40 de ani. Astfel, mai ales în sudul Angliei, prețurile caselor au scăzut cel mai mult. Nu ajută nici faptul că cele mai multe bănci au suspendat creditele imobiliare pentru noii clienți, în timp ce altele au crescut brusc dobânzile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele