Cascadă de bani peste firmele românești: patronii să nu-și mai facă griji de facturi, totul e „aranjat” de „sus”

Cascadă de bani peste firmele românești: patronii să nu-și mai facă griji de facturi, totul e

Ultimele luni au adus creșteri semnificative la facturile noastre la energie. Atât populația, cât și firmele au de suportat costuri ieșite din comun, motiv pentru care au fost deblocate mai multe măsuri de sprijin pentru plata utilităților.

Cea mai nouă formă de ajutor este dedicată firmelor mari consumatoare de energie. Comisia Europeană tocmai a dat undă verde unui ajutor semnificativ, de 1,5 miliarde de euro. Banii vor fi folosiți pentru a oferi compensații parțiale plata facturilor pentru companiile eligibile. Vizate sunt întreprinderile ce îndură prețuri mari la energie, ce rezultă din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii („ETS”).

Practic, de acum încolo, patronii acestor întreprinderi nu ar trebui să-și mai facă griji cu privire la costul pe care îl vor avea de suportat la facturi, mai ales că acum vine iarna, consumul se majorează și automat impactul economic asupra bugetului este unul mai mare.

Ca referință, companiile eligibile vor beneficia de compensația despre care vorbim sub forma unei rambursări parţiale a costurilor indirecte ale emisiilor suportate în anul precedent. Trebuie precizat că plata finală ar trebui să fie efectuată în 2031, conform celor proaspăt transmise de Comisia Europeană.

Firmele nu sunt abandonate în criza energetică. Miliarde de euro sunt pe drum!

Despre schema aprobată pentru țara noastră a vorbit însăși Margrethe Vestager, menționând faptul că această măsură ne va ajuta pe noi, ca țară, să diminuăm pericolul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru industriile care consumă foarte multă energie, situaţie în care întreprinderile îşi mută producţia în ţări din afara UE cu politici și obiective mai puţin ambiţioase privind urgența climatică. Evident, acest comportament este cât se poate de dăunător, nu doar imoral!

„Această schemă în valoare de 1,5 miliarde euro sprijină obiectivul României de a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru industriile sale mari consumatoare de energie. În acelaşi timp, stimulentele pentru o decarbonizare eficientă din punctul de vedere al costurilor a economiei sale vor fi menţinute, în conformitate cu obiectivele Pactului verde, iar denaturările nejustificate ale concurenţei vor fi limitate”, a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.