27 oct. 2022 | 23:54

Casa Albă face tot posibilul ca Biden să nu dea ochii cu Putin la reuniunea G20. Oficialii americani exclud o întâlnire oficială

ULTIMA ORĂ
Casa Albă face tot posibilul ca Biden să nu dea ochii cu Putin la reuniunea G20. Oficialii americani exclud o întâlnire oficială

Președintele Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin vor participa luna viitoare la summitul G-20 din Indonezia, creând astfel posibilitatea unei confruntări cu miză mare, în mijlocul unei invazii tot mai mortale a Moscovei în Ucraina.

Oficialii americani se asigură că nu va exista o întâlnire Biden-Putin

Oficialii americani iau măsuri pentru a se asigura că acest lucru nu se va întâmpla.

Săptămâna trecută, Biden a deschis ușa pentru a se întâlni cu Putin la summit pentru a negocia eliberarea prizonierilor americani, inclusiv a vedetei WNBA Brittney Griner. Dar nu există discuții în curs de desfășurare cu Kremlinul pentru a realiza un acord și pare puțin probabil ca acest lucru să se schimbe.

Nu poate fi exclusă posibilitatea ca Biden și Putin să se intersecteze la un moment dat în timpul summitului din noiembrie, potrivit oficialilor care notează că cei doi bărbați ar putea, la un moment dat, să participe la aceeași mare adunare plenară.

Dar oficialii americani au exclus o întâlnire oficială și iau măsuri pentru a se asigura că președintele american nu se va întâlni cu omologul său rus pe hol sau chiar într-o fotografie de grup a liderilor.

„Știm ce crede președintele Biden despre președintele Putin: crede că este un ucigaș, crede că este un criminal de război”, a declarat William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina.

„De obicei, nu te întâlnești cu ucigași și criminali de război”.

O singură întâlnire între cei doi lideri

Cei doi s-au întâlnit o singură dată în timpul președinției lui Biden, la un summit la Geneva în vara anului 2021. În timp ce Rusia a amenințat ulterior că va invada Ucraina, cei doi bărbați au vorbit de mai multe ori – ultima dată în februarie, cu doar câteva zile înainte de începerea războiului.

Summitul G-20, care va avea loc de-a lungul frumoaselor plaje din Bali, va fi cea mai așteptată reuniune multinațională din ultimii ani, venind în contextul în care războiul a pus la încercare Europa și a tensionat economiile până în pragul recesiunii.

Spre deosebire de G-7, care este alcătuit exclusiv din democrații bogate, G-20 include și câteva autocrații. Nu se așteaptă ca toate națiunile prezente să se ralieze în jurul Ucrainei, așa cum au făcut-o țările europene.

Acest lucru a ridicat provocări logistice pentru Casa Albă. În timp ce Biden intenționează să îl evite pe Putin, au început discret discuțiile între consilierii de rang înalt de la Washington și Beijing pentru ca G-20 să găzduiască primul summit personal între președinte și Xi Jinping din China, au declarat oficiali.

În mod normal, întâlnirea inițială dintre liderii celor două principale superputeri ale lumii ar fi un eveniment de prim-plan – dar Putin este pregătit să fure lumina reflectoarelor internaționale.

Casa Albă a purtat discuții interne timp de câteva săptămâni cu privire la posibila participare a lui Putin, după ce oficialii indonezieni au anunțat că liderul rus va face o călătorie internațională rară în această țară.

În cadrul Aripei de Vest au existat puține dezacorduri cu privire la concluzia că Biden nu ar trebui să se întâlnească cu Putin.