04 dec. 2022 | 19:18

Care este cea mai eficientă metodă de încălzire a locuinței.Diferența dintre centrala pe lemne și centrala pe peleți

BANI
Care este cea mai eficientă metodă de încălzire a locuinței.Diferența dintre centrala pe lemne și centrala pe peleți

Prețurile uriașe la facturi determină românii să caute alternative de încălzire a locuinței pe perioada iernii. În timp ce unii preferă ca metodă de încălzire centrala pe lemne, alții apelează la una pe peleți. Află care este mai eficientă și totodată mai ieftină.

În cazul unei locuinței de 100 de metri pătrați în care locuiesc patru persoane, încălzirea pe lemne poate ajunge la 7.000 – 9.000 de lei pe sezon, în timp ce cea pe peleți face ca prețul să se ridice cu alți 2.000 de lei. În cazul primei metode, aceasta este mai ieftină, însă cea de-a doua oferă mai mult confort.

Reporterii Adevărul au luat legătura cu managerul Academiei Romstal, Andrei Bejan, pentru a face o analiză mai amănunțită în cazul celor două sisteme de încălzire, în care sunt prezentate avantajele și dezavantajele fiecărui sistem în parte.

Așadar, în cazul centralei pe lemne avantajele constau în faptul că în zonele rurale, materialul poate fi procurat cu o ușurință mult mai mare, și chiar la prețuri mai reduse. De asemenea, încălzirea la temperaturile ridicate pe tur și independența energetică fac parte dintre avantajele încălzirii pe lemne, la care se adaugă și costurile reduse.

Românii continuă să caute cea mai eficientă metodă de încălzire

Pe de altă parte, dezavantajele încălzirii pe lemne enumeră disconfortul cauzat cu privire la tăierea lemnului, curățarea periodică a coșului de fum, a cenușii, dar și depozitarea și uscarea lemnului. În ultimul timp, chiar și acest combustibil este destul de greu de procurat din cauza plafonării prețurilor.

„Pentru o casă de 100 mp bine izolată, cu patru persoane, costurile pentru încălzire cu lemn sunt de aproximativ 7.000-9.000 de lei/ sezonul de încălzire, în funcție de obiceiurile de consum și specificul zonal. Costurile de investiție pot varia între 2.500 și 5.000 euro în funcție de brand, specificul imobilului și gradul de accesorizare necesar. Este important de menționat că în România, nu se mai pot implementa cazane pe lemn clasice, ci doar modele cu gazeificare”, potrivit expertului.

În cazul centralei pe peleți, aceasta prezintă avantaje precum confortul și faptul că este cea mai eficientă metodă de încălzire cu biomasă. Totodată, oferă independență energetică, temperaturi ridicate, sunt ușor de procurat și sunt prietenoase și cu mediul, având emisii reduse de dioxid de carbon.

Nici în cazul acestei metode de încălzire nu lipsesc dezavantajele care arată costuri mai mare de investiție, curățarea coșului de fum și a cenușii, necesitatea unui spațiu de depozitare, dar și disponibilitatea redusă din cauza plafonării prețurilor.

„Pentru o casă de 100 mp bine izolată, cu patru persoane, costurile pentru încălzire cu o centrală pe peleți sunt de aproximativ 9.000-11.000 lei/ sezonul de încălzire, în funcție de obiceiurile de consum și specificul zonal. Costurile de investiție pot varia între 3.000 și 6.000 euro în funcție de brand, specificul imobilului și gradul de accesorizare necesar”, a mai adăugat Andrei Bejan.

În concluzie, atât dezavantajele cât și avantajele fiecărei soluții determină oamenii să aleagă soluția cea mai optimă pentru tipul de locuință și consum, potrivit ziarului Adevărul.