02 sept. 2022 | 06:00

Când primești 3000 de lei de la stat pentru vechea rablă: care sunt regulile, ce trebuie să faci

ACTUALITATE
Când primești 3000 de lei de la stat pentru vechea rablă: care sunt regulile, ce trebuie să faci

Autoritățile române se chinuie de câteva luni să bată în cuie particularitățile programului Rabla Local, pentru a oferi prime de casare românilor cu mașini mai vechi de 15 ani. Acum, au fost făcute publice toate particularitățile.

În a doua jumătate a lunii septembrie, va demara în mod oficial programul Rabla Local, conform anunțului venit din partea Administrației Fondului pentru Mediu. Începând cu 23 septembrie, primăriile care vor au posibilitatea să-și creeze conturi de utilizator pentru înscrierea în cadrul programului. O săptămână mai târziu, vor putea să depună și cererile de finanțare venite de la posesorii de rable. În condiții ideale, din 30 septembrie, ar trebui să poți depune cerere la primărie pentru cei 3000 de lei, pe baza unei dovezi de casare și radiere a autoturismului mai vechi de 15 ani.

Ce prevede programul, cine primește bani de la stat

Persoanele fizice care vor o casa o mașină mai veche de 15 ani, de la primăria de care aparțin, se vor bucura de un stimulent în valoare de 3000 de lei, fără vreo obligație legată de ce se facă cu banii. Practic, spre deosebire de Rabla Clasic și Rabla Plus, bani din cadrul Rabla Local nu trebuie să fie folosiți în scopul achiziționării unui nou autoturism. Noul program anunțat de autorități nu are nicio legătură cu cele existente.

Potrivit ghidului de finanțare a programului, ce se regăsește în Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.261/2022, publicat acum câteva zile în Monitorul Oficial, cei care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor primi 3.000 de lei pentru a-i folosi după bunul plac. La casat vor putea fi duse mașini mici, microbuze și chiar autoutilitare sau autospeciale ușoare. Deși programul începe pe 30 septembrie la ora 10:00, în mod oficial, este important de reținut că are în spate un buget limitat. Astfel, deși ar trebui ca înscrierile să se termine pe 25 noiembrie 2022, la ora 14:00, termenul de încheiere depinde, de fapt, de epuizare bugetului.

„Persoanele fizice interesate trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere”, a precizat, în acest context, Laurențiu-Adrian Neculaescu, preşedintele AFM. Cu alte cuvinte, ai face bine să nu-ți casezi mașina, dacă nu ai o confirmare de la primărie că participă la acest program și vei vedea cei 3000 de lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele