Camerele de supraveghere, subiect de amenzi fabuloase în România: ce nu ai voie să faci cu ele, ce spune legea
În cazul în care ești unul dintre românii care se folosesc de camerele de supraveghere, ar trebui să știi și ce prevede legea cu privire la acestea. Dacă pe moment poate reprezenta un bun sistem de securitate, află că ele îți poate aduce și amenzi.
Multe persoane fizice sau juridice apelează la montarea camerelor de supraveghere. De multe ori, acestea pot surprinde nu doar ceea ce se petrece în perimetrul de interes al persoanei, ci și în vecinătatea acestuia care poate înregistra lucruri ce țin de viața privată a altor persoane care trec prin raza de acțiune a acestora.
Astfel, pot apărea probleme în momentul în care aceste imagini sunt utilizate în alte scopuri decât cele legale, în care sunt expuse în spațiul public imagini ale persoanelor aflate în public. Astfel, pot apărea imagini care nu respectă GDPR.
O amendă a fost astfel acordatăt de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucării Datelor cu Caracter Personal și atrage atenția asupra fapului că publicarea unei imagini pe Facebook de pe camerele video nu este permisă.
Camerele de supraveghere montate îți pot aduce amenzi
Chiar dacă în România o astfel de amendă a costat compania doar 1.000 de euro, pentru aceeași faptă, în Norvegia, amenda aplicată a fost de 40.000 de euro. ANSPDCP a venit cu o serie de recomandări în acest sens și acestea arată că:
- instalarea și folosirea unei camere de filamt trebuie să fie justificată și să fie necesară și proporțională cu scopul urmărit;
- filmările și înregistrările audio pot fi utilizate exclusiv pentru motivele invocate pentru ale sale justificări, astfel că dacă acele camere de supraveghere au fost instalate pentru a preveni un furt, imaginile pot fi utilizate doar în acel scop;
- persoanele care accesează înregistrările camerelor de laut vederi trebuie să o facă într-un mediu clar determinat și să limiteze expunerea datelor;
- orice spațiu care face obiectul unei supravegheri video trebuie anunțat. Concret, trebuie să existe panouri sau afișe prin care să se anunțe faptul că persoanele care trec prin zona acțiunii camerelor video sunt înregistrate;
- păstrarea imginilor nu trebuie să depășească 30 de zile decât dau s-au produs în situații în evenimentele necesită stocarea pe o perioadă mai mare de timp. După ce această perioadă a trecut, nu înseamnă că imaginile surprinse nu se mai supun regulilor GDPR și că pot fi folosite și în alte scopuri decât cele pentru care au fost instalate. După trecerea celor 30 de zile, imaginile respective trebuie șterse din mediile de stocare, potrivit avocatnet.ro.