Bula imobiliară din România, pe ultima sută de metri: de ce va fi ca în 2008, conform experților
Războiul din Ucraina a fost doar vârful piramidei, bula imobiliară din România și similaritățile cu criza financiară din 2008 se pare că erau de mult timp inevitabile, conform experților din domeniu. Indiferent cât vor mai crește prețurile la locuințe, este imposibil să mai crească vânzările, cel puțin pentru o perioadă.
În 2021, la nivel național, România a înregistrat o creștere a prețului mediu de 16% pe metru pătrat construit. Partea ciudată este că respectiva creștere a continuat și la începutul acestui an. Pentru un moment în timp și spațiu, creșterea era alimentată de cererea mărită pentru case și apartamente, fiind justificată parțial și de scumpirea materialelor de construcții și terenuri. Între timp, a venit războiul și a accelerat o rupere de ritm care, din câte se pare, era oricum inevitabilă.
De ce se bubuie bula imobiliară din România
Într-un singur an, prețurile la terenurile potrivite pentru dezvoltatorii imobiliari au crescut cu 20-30%, cu un ritm care nu a făcut decât să accelereze în ultimele zile ale anului trecut. În timp ce materialele de construcții au devenit un lux și au crescut cu 50%, costurile construcțiilor finalizate au sărit cu 20-25%. Era inevitabil să se termine la un moment dat dezastrul.
„Impredictibilitatea a atins cote maxime, influențând profund piața. În această perioadă de război în Ucraina, asistăm la o scădere temporară a cererii și intenției de cumpărare. Este posibil să avem parte din nou de începutul unui nou ciclu imobiliar, întocmai celui din 2008, declanșat de începutul unei noi crize economice. Cei care cunosc cu adevărat ciclurile imobiliare știau oricum că acesta urma să se declanșeze în anii următori (1-4 ani). La 14 ani de la declanșarea crizei imobiliare din 2008, care a constituit începutul unui ciclu imobiliar, este posibil sa ne aflăm acum la începutul unuia nou”, explică Vlad Gheorghiu, Realtor și consultant imobiliar, membru APAIR (Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România), afiliat NAR (National Association of Realtors din SUA).
Avertismentul expertului vine după ce, în 2021, s-a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor din sectorul imobiliar, din 2015 și până în prezent. În mai multe segmente au crescut prețurile chiar și cu 16%. Dacă vor continua similaritățile cu ultima criză financiară, merită avut în vedere că, între iulie 2008 și mai 2009, au crescut prețurile caselor din România cu 40%, iar până în 2014, scăderea a continuat cu alți 10%.
„Declanșarea războiului în Ucraina și declanșarea sancțiunilor asupra Rusiei au dus deja la majorarea fără precedent a prețurilor la cereale, gaze naturale, energie electrică, materii prime etc. Domeniul imobiliar este interconectat și dependent de toate aceste fenomene, așadar cu siguranță nu are cum să nu fie afectat. Pe termen scurt, cel mai probabil va scădea cererea și intenția de cumpărare. De fapt, pot chiar să confirm deja că în urma discuțiilor cu mai mulți colegi, sunt multe tranzacții care erau programate să se finalizeze în această perioadă și care, fie s-au amânat până la finalizarea războiului și lămurirea situației, fie s-au anulat cu totul”, atrage atenția consultantul Vlad Gheorghiu.
„Să fie acesta începutul unei noi crize imobiliare? Sincer, nu știu dacă poate să garanteze cineva așa ceva, eu personal nu am acel «glob de cristal», nu știu unde se va reechilibra piața, dar cred totodată că, datorită contextului actual, este foarte posibil”, concluzionează Dr. Vlad Gheorghiu.