25 mai 2022 | 07:53

Bula imobiliară din România, în procente exacte: cu cât au crescut prețurile la locuințe în 2022

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România, în procente exacte: cu cât au crescut prețurile la locuințe în 2022

Având în vedere rata inflației, costurile la energie și carburant, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că locuințele românilor s-au scumpit. Problema este că, în curând, mulți nu-și vor mai permite ratele la credite, de aici și referința la bula imobiliară.

KIWI Finance a publicat în această săptămână o analiză referitoare la piața imobiliară din România. Concluziile pentru cei care se gândeau să-și cumpere o locuință sunt îngrijorătoare. Doar în primul trimestru al acestui an, creșterea a fost de 7,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cine creștere prețul apartamentelor din România

Valoarea de 7,4% este însă o medie națională. În realitate, în cele câteva localități ”problemă”, creșterea a fost semnificativ mai mare. Practic, toată piața a fost trasă în sus de București, Sibiu, Ilfov, Brașov și Oradea. Acolo, discrepanțele de la un an la altul au depășit detașat 10%, conform indexului imobiliar KIWI Finance.

În mod surprinzător sau ciudat, când ne uităm la vânzările efective, acestea s-au dus de asemenea în sus. Discutăm de un salt de 9-10% în primul trimestru din 2022 pentru vânzările de apartamente și o creștere chiar mai mare decât atât pe zona case.

Interesul pentru case a fost atât de mare, încât 29% din piață este dat doar de acest tip de tranzacții, o valoare chiar mai mare decât ofertele de vânzare pe acest segment care sunt sub 26%. Practic, peste trei procente dintre achizițiile de case nici măcar nu mai trec prin agenții și nu se mai reflectă în anunțuri pe site-urile de imobiliare. Sunt cumpărate direct. Comparativ cu 2021, față de primul trimestru din 2022, achizițiile de case au înregistrat o creștere de 3%.

Referitor la prețuri, la momentul de față, în România, avem o medie de 1384 de euro pe metru pătrat construit, ajungând astfel la o discrepanță și mai mare între prețul mediu pe metru pătrat și salariul mediu net, cota fiind de 1,85 în favoarea spațiului de locuit.

Dacă ne uităm însă la extreme, cele mai mari creșteri au fost în București până la 1640 de euro/mp, în Ilfov – 13% până la 1246 euro/mp, Sibiu – 20% până la 1271 euro/mp, Brașov – 13,5% până la 1256 euro/mp și Oradea – 12,4% până la 1089 euro/mp.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele