27 iul. 2022 | 09:01

Bula imobiliară din România, în cea mai ciudată etapă: de ce mai cresc prețurile la locuințe

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România, în cea mai ciudată etapă: de ce mai cresc prețurile la locuințe

Piața imobiliară din România continuă să fie o himeră pentru experți aflați în căutarea unei explicații pentru creșterea necontrolată a prețurilor. Toate indiciile atrag atenția asupra unei bule imobiliare, dar cum dezvoltatorii nu se opresc din a cere prețuri mai mari, românii nu se opresc din cumpărat.

În doar trei luni, al doilea trimestru din acest an, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat cu nu mai puțin de 4,6%, comparativ cu primele trei luni din 2022. Astfel, tocmai a fost confirmat un ritm de creștere anual de 14,3%, surprinzător de aproape de rata inflației confirmată de BNR.

Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente în România

„România urmează tendința de creștere care se poate observa și la nivelul Uniunii Europene. Per ansamblu, din 2015, de când piața rezidențială se înscrie pe un trend predominant ascendent al prețurilor, locuințele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit, în medie, cu aproximativ 83%, după o scădere considerabilă de la valoarea maximă istorică înregistrată în martie 2008 de 2.058 de euro/mp până la valoarea minimă de 891 euro/mp atinsă la începutul lui 2015.

Totuși, la nivel național, cu o valoare medie de 1.745 euro/mp, apartamentele nu au atins încă nivelul de preț solicitat în 2008. Ne aflăm în fața unei noi perioade de incertitudine, pe de-o parte inflația și creșterea costului de finanțare afectează direct cererea, pe de altă parte creșterea costului de construcție pune presiune pe prețuri, iar nu în ultimul rând blocajele administrative din București și lipsa stocurilor pe nou – cu anumite excepții pe litoral și pe segmentul mass market – crește presiunea pe ofertă.

Cu siguranță vor fi corecții pe anumite segmente supraîncălzite, în vreme ce proiectele premium cu un concept bine gândit și amplasament atractiv își vor consolida poziția. Piața va avea nevoie de o perioadă de 6 până la 12 luni pentru a accepta noile condiții, perioadă în care vom asista și la o stratificare ceva mai clară între segmentele mass-market, medium market și premium, după care, cel mai probabil își va continua dezvoltarea. Nevoia de locuințe în orașele mari din România rămâne ridicată, iar pe termen mediu și lung prețul locuințelor va crește”, a explicat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, conform Profit.ro.

În ceea ce privește o schimbare de trend din piață, expertul este de părere că accentul în următoarea perioadă se va pune pe proiectele premium, cu un concept bine gândit și amplasament atractiv. În același timp, se vor delimita un pic mai bine segmentele din piața imobiliară între mass-market, medium market și premium.

Dacă ești curios de saltul financiar în marile orașe ale României, în Cluj Napoca s-a ajuns la 2400 de euro pe metru pătrat, de la 2240 în primul trimestru. În același timp, diferența de la un an la altul este de 27%. În București, s-a ajuns la 1720 de euro, în creștere cu 4% față de primul trimestru și cu 8,8% față de 2021. În Brașov, prețurile au ajuns la 1550 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 3,6% pe trei luni și 17,7% de la un an la altul. La nivel trimestrial, din perspectiva creșterilor prețurilor apartamentelor, s-au mai putut observa creșterile următoare: Iași (+5,6%), Craiova (+4,9%), Oradea (+4,1%), Brăila (+3,1%), Timișoara (+2,4%), Galați (+2,1%), Ploiești (+1,8%), Constanța (+1,7%).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele