23 dec. 2022 | 08:00

Bula imobiliară a explodat în România, nici chiriașii nu sunt în siguranță: cifrele care te pregătesc pentru criza din 2023

ACTUALITATE
Bula imobiliară a explodat în România, nici chiriașii nu sunt în siguranță: cifrele care te pregătesc pentru criza din 2023

La prima vedere, 2022 a început bine pentru piața de imobiliare din România. Vânzările păreau să meargă în sus atât la case, cât și la apartamente, cu un trafic masiv pe site-urile de imobiliare, românii fiind dornici să analizeze piața și, în același timp, să-și calculeze opțiunile.

Storia.ro a publicat în această săptămâna o analiză de retrospectivă a pieței imobiliare din România pe 2022, iar perspectivele sunt departe de a fi optimiste. După ce anul a început foarte bine pe partea de achiziții, cererea s-a temperat pe parcursul anului, ajungând la momentul de față ca interesul să fie mai mult pe chirii, având în vedere impredictibilitatea dobânzilor bancare și explozia ratelor pentru majoritatea românilor cu ipotecă.

Anunturi active - Apartamente si case de inchiriat

Piața de case și apartamente din România

Trăgând o paralelă între anunțurile active de pe site-ul de imobiliare și interesul românilor, pandemia a dus la o creștere accelerată a interesului pentru chirii în 2020, vârful fiind atins în luna octombrie a acelui an, când climatul era instabil, iar studenții nu s-au mai întors pe băncile facultăților. Între timp, în ultimii doi ani, piața s-a dus în cap. Este suficient să te gândești la scăderea de 25% între noiembrie 2021 și noiembrie 2022 pentru a înțelege că românii sunt din ce în ce mai precauți în materie de imobiliare de orice fel, achiziții sau chirii.

”Începând din vara anului 2022, s-a remarcat faptul că numărul mediu de pagini vizualizate de potențialii chirași e similar sau peste cel din 2021, însă numărul de anunțuri active este mai scăzut, semn că anunțurile cu proprietăți de închiriat sunt vizitate mai frecvent. În noiembrie 2022 numărul mediu de pagini vizualizate este cu 8% mai mare decât în 2021, iar în perioada ianuarie-noiembrie 2022 au fost vizualizate cu 1% mai multe pagini decât în aceeași perioadă a anului 2021.”, se arată în comunicatul Storia.ro.

Folosind ca barometru perioada în care un anunț a stat online pentru a înțelege dacă imobilul a fost închiriat rapid, este important de știut că, în 2022, durata respectivă a scăzut cu 17%, iar pentru case, cu 13%. În ceea ce privește numărul celor care au luat contact cu agentul sau proprietarul unei locuințe de închiriat, valoarea cu pricina a crescut cu 19%.

Anunturi active - Apartamente si case de vanzare

Pe zona de achiziții, apogeul a fost în primele trei luni din 2020, când și dobânzile bancare erau mult mai jos decât în prezent. Din păcate, războiul din Ucraina, creșterile costurilor de construcție, inflația galopantă, criza energetică, toate au lovit în piața imobiliară autohtonă.

”Anul 2022 a început cu un interes crescut pentru proprietățile de vânzare, manifestat printr-un record de vizite și pagini vizualizate în categorie. Începând cu luna februarie însă, numărul de pagini vizualizate în categorie s-a menținut constant sub cel din 2021. Comparativ cu 2020, numărul rămâne mai mare cu 19%, dar față de 2021, scăderea e de 21%.

În ce privește durata medie de viață a anunțurilor, debutul a fost tot unul optimist, însă începând cu luna aprilie a început să crească, întrucât o parte dintre potențialii cumpărători au devenit reticenți după izbucnirea războiului. După o perioadă de expectativă, vara a înregistrat o revenire ușoară, urmată de o nouă creștere a duratei necesare pentru tranzacționare începând cu octombrie. Astfel că în noiembrie 2022 durata medie de viață a anunțurilor a crescut cu 14% față de luna noiembrie 2021 în cazul apartamentelor de vânzare, și cu 19% în cazul caselor, potrivit datelor Storia.ro. La nivelul întregului an, apartamentele au stat cu 17% mai puțin timp pe site, iar casele cu 4% mai mult.

La capitolul contactărilor pentru proprietățile de vânzare s-au observat scăderi (cu 19% mai puține contactări în medie în 2022 versus 2021), dincolo de sezonalitatea provocată de perioadele de concedii și sărbători, semn că potențialii cumpărători au acționat cu mai multă precauție în 2022. Totuși, numărul de contactări a fost mai mare decât cel din 2020, fiind creșteri de 44% în perioada ianuarie-noiembrie 2022 față de anul 2020.”, conform sursei citate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele