26 iul. 2022 | 12:13

Bula imobiliară a explodat: ajutoarele de la stat, confirmate în China, ca să nu se scufunde complet

ACTUALITATE
Bula imobiliară a explodat: ajutoarele de la stat, confirmate în China, ca să nu se scufunde complet

Situația din piața imobiliară globală este una fără precedent. Pe de o parte, niciodată nu au fost mai justificate prețurile decât acum din cauza materialelor scumpe și a forței de muncă absente. Pe de altă parte, tinde să fie imposibil să-ți mai permiți o locuință în condiții civilizate.

În contextul crizei imobiliare care se resimte deja agresiv în mai multe colțuri ale mapamondului, autoritățile din China se pregătesc de un efort financiar semnificativ pentru a scoate industria imobiliară din groapă. Este vorba de un fond de nu mai puțin de 44 miliarde de dolari gândit exclusiv pentru susținerea dezvoltatorilor imobiliari. Ideea de bază este să le întindă o mână de ajutor constructorilor pentru a reuși să-și plătească o parte din datori și să evite falimentul, în contextul scăderii bruște a vânzărilor.

Statul chinez salvează piața de imobiliare

Conform datelor oferite de un oficial de la Banca de Stat din China pentru Reuters, autoritățile chineze pregătesc un fond în valoare de aproximativ 44,4 miliarde de dolari în yuani pentru resuscitarea pieței de construcții din teritoriu, în contextul crizei globale din imobiliare.

Din totalul de cei 300 de miliarde de yuani, în prima etapă vor ajunge în acest fond aproximativ 80 de miliarde, prin intermediul sprijinului oferit de China Construction Bank și Banca Populară Chineză (PBOC), echivalentul Băncii Naționale din România. Dacă efortul financiar va da rezultate și va reuși să scoată la mal piața construcțiilor, alte bănci importante se vor alătura inițiativei și, în final, va fi atins obiectivul de strângere de resurse de până la 300 de miliarde de yuani (cele 44,4 miliarde de dolari citate mai sus).

Fondul urmează să fie utilizat pentru a finanţa achiziţia de proiecte de locuinţe neterminate şi a finaliza lucrările de construcţie, urmând ca ulterior locuinţele să fie închiriate persoanelor fizice, în conformitate cu planurile Guvernului chinez de a creşte închirierile de locuinţe, scrie Agerpres. Pentru context, acesta este doar cel mai recent set de măsuri de sprijin la care s-au gândit autoritățile din regiune pentru piața imobiliară, după ce domeniul construcțiilor a devenit o gaură neagră pentru economie care, din aproape orice alt punct de vedere, bubuie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele