20 oct. 2022 | 13:24

Bloomberg: Europenii vor îngheța de frig la iarnă? De ce guvernele au control redus asupra rezervelor de gaze din Europa

ULTIMA ORĂ
Bloomberg: Europenii vor îngheța de frig la iarnă? De ce guvernele au control redus asupra rezervelor de gaze din Europa

Europa a muncit din greu pentru a umple rezervele de gaze naturale pentru iarnă, dar adevărul neplăcut este că guvernele naționale au un control redus sau chiar inexistent asupra acestor rezerve. Doar aproximativ 10% din gazul din instalațiile de depozitare din Italia până în Olanda se află sub controlul direct al oficialilor publici prin intermediul rezervelor strategice naționale, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Europa s-a chinuit să depoziteze gaze, dar nu are controlul rezervelor

Restul se află în mâinile companiilor comerciale internaționale, ale companiilor de utilități energetice și ale grupurilor industriale, iar companiile sunt libere să vândă la cel mai bun ofertant, chiar dacă acesta se află în altă țară.

Acest lucru înseamnă că un val de frig în Germania ar putea declanșa o criză de gaze în țările vecine și ar putea pune la încercare solidaritatea Europei în acest proces.

Rețeaua de gaze din regiune ar trebui să funcționeze permițând aprovizionarea între piețe. Atât timp cât există suficient combustibil în sistem, acesta ar trebui să se echilibreze. Dar nu a funcționat în cadrul unui scenariu precum cel al crizei actuale.

„Aspectele practice ale sistemului nu au fost niciodată testate cu adevărat înainte”, a declarat Graham Freedman, analist la firma de consultanță Wood Mackenzie. „Multe vor depinde de severitatea acestei ierni”.

Dacă va fi frig, stocurile ar putea coborî sub 10% până la sfârșitul lunii martie, potrivit lui Freedman. Acest lucru ar putea declanșa o nouă cursă pentru aprovizionare înainte de iarna viitoare.

În timp ce Europa nu dispune de date transparente cu privire la cine deține gazul stocat, cea mai mare parte este deținută de utilități, inclusiv de companii de stat, care vor trebui să retragă combustibilul pentru a aproviziona gospodăriile și producătorii, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Ce soluție există

O cantitate mai mică se află în mâinile unor companii comerciale precum Glencore Plc și Vitol Group, al căror principal interes este maximizarea valorii portofoliilor lor. Aceștia sunt jucători relativ minori din cauza costurilor ridicate implicate, iar noile reglementări au adăugat și mai multe obstacole, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece informațiile sunt private. Glencore, Vitol și Trafigura Group au refuzat să comenteze.

„Deținerea de gaze fizice în depozite poate constitui o parte dintr-o strategie mai amplă bazată pe active” pentru companiile private de tranzacționare, a declarat Alun Davies, director senior pentru energie și gaze în Europa la S&P Global, adăugând că, în general, comercianții puri oferă lichidități mai degrabă decât să afunde resurse în depozite mari de combustibil.

Îngrijorările legate de aprovizionarea pe timp de iarnă au acaparat regiunea timp de luni de zile, stimulând eforturile de acaparare a gazelor – rezervele sunt acum aproape pline și peste media pe cinci ani.

Dar, pentru a evita riscurile de aprovizionare, guvernele ar putea încerca să declanșeze starea de urgență. Într-un astfel de caz, Agenția Federală de Rețele din Germania – la fel ca și alte autorități naționale – spune că ar avea puterea de a ordona dacă gazele rămân în depozite sau sunt scoase.