01 dec. 2022 | 09:00

Bitcoin, “pe ultimul drum”: de ce se pregătește să dispară principala criptomonedă, conform experților

ACTUALITATE
Bitcoin, “pe ultimul drum”: de ce se pregătește să dispară principala criptomonedă, conform experților

Pe fondul consecințelor larg răspândite pe piețele cripto în urma prăbușirii unui schimb major de criptomonede, blogul Băncii Central Europene (BCE) aruncă o privire asupra situației în care ne aflăm cu Bitcoin.

Ca referință, valoarea Bitcoin a atins un vârf de 69.000 USD în noiembrie 2021, înainte de a scădea la 17.000 USD la mijlocul lunii iunie 2022. De atunci, valoarea a fluctuat în jurul valorii de 20.000 USD.

“Pentru susținătorii Bitcoin, stabilizarea aparentă semnalează un respiro în drum spre noi culmi. Mai probabil, totuși, este o ultimă respirație indusă artificial înainte de drumul către irelevanță – și acest lucru era deja previzibil înainte ca FTX să se prăbușească și să trimită prețul Bitcoin cu mult sub 16.000 USD”, scrie BCE.

Bitcoin este rar folosit pentru tranzacții legale

Bitcoin a fost creat pentru a depăși sistemul monetar și financiar existent. În 2008, pseudonimul Satoshi Nakamoto a publicat conceptul. De atunci, moneda digitală a fost comercializat ca o monedă digitală descentralizată globală. Cu toate acestea, designul conceptual al Bitcoin și deficiențele tehnologice îl fac discutabil ca mijloc de plată, conform experților de la BCE: tranzacțiile reale cu Bitcoin sunt greoaie, lente și costisitoare. Bitcoin nu a fost niciodată folosit într-o măsură semnificativă pentru tranzacții legale din lumea reală.

La mijlocul anilor 2010, speranța că valoarea Bitcoin va crește inevitabil la cote tot mai noi a început să domine narațiunea.

“Dar nici Bitcoin nu este potrivit ca investiție. Nu generează fluxuri de numerar (cum ar fi imobiliare) sau dividende (cum ar fi acțiunile), nu poate fi utilizat în mod productiv (cum ar fi mărfurile) sau oferă beneficii sociale (cum ar fi aurul). Prin urmare, evaluarea de piață a Bitcoin se bazează exclusiv pe speculații”, notează BCE.

“Bulele speculative se bazează pe fluxul de bani noi. De asemenea, Bitcoin a beneficiat în mod repetat de valuri de noi investitori. Manipulările efectuate de bursele individuale sau furnizorii de stablecoin etc, în timpul primelor valuri, sunt bine documentate, dar mai puțin factorii de stabilizare după presupusa spargere a bulei în primăvară”, arată BCE.

Tot specialiștii de la BCE susțin că marii investitori Bitcoin au cele mai puternice stimulente pentru a menține euforia. La sfârșitul anului 2020, companiile izolate au început să promoveze criptomoneda pe cheltuiala corporativă. Unele firme cu capital de risc (VC) investesc încă masiv. În ciuda „iernii cripto în curs de desfășurare”, investițiile de capital de risc în industria cripto și blockchain au totalizat 17,9 miliarde USD la jumătatea lunii iulie.