Biden și Xi Jinping, întâlnire la G20, în contextul relațiilor tot mai tensionate. Președintele chinez a amenințat că va începe un război
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, se va întâlni săptămâna viitoare cu președintele chinez Xi Jinping în marja summitului Grupului celor 20 (G20), a anunțat Casa Albă, în ceea ce vor fi primele discuții personale între cei doi lideri de la preluarea mandatului de către Biden la începutul anului 2021.
Președintele Joe Biden, întâlnire importantă cu Xi Jinping
Într-un comunicat publicat joi, Casa Albă a precizat că Biden va discuta cu Xi pe 14 noiembrie la Bali, în Indonezia, despre „eforturile de a menține și aprofunda liniile de comunicare” între cele două țări, într-o perioadă de tensiuni tot mai mari.
Cei doi vor discuta, de asemenea, despre eforturile de a „gestiona în mod responsabil concurența” și despre cum să „lucrăm împreună acolo unde interesele noastre se aliniază, în special în ceea ce privește provocările transnaționale care afectează comunitatea internațională”, se arată în declarație.
Întâlnirea are loc pe fondul frustrării crescânde dintre guvernele SUA și Chinei în legătură cu probleme precum politica comercială, invazia Rusiei în Ucraina și abordarea Chinei față de Taiwan.
Un oficial de rang înalt al administrației a declarat că Biden speră să limiteze deteriorarea legăturilor cu China, dar va fi sincer cu Xi cu privire la preocupările SUA, inclusiv cu privire la Taiwan și drepturile omului,
„Președintele consideră că este esențial să construim un etaj pentru relația și să ne asigurăm că există reguli de conduită care să delimiteze competiția noastră”, a declarat oficialul reporterilor în cadrul unei convorbiri telefonice cu privire la întâlnire.
Prima întâlnire de când Biden a preluat mandatul
Biden, întrebat la plecarea de la Casa Albă joi seara dacă crede că discuțiile cu Xi vor fi productive, a răspuns: „Întotdeauna cred că discuțiile mele sunt productive”.
Biden și Xi s-au întâlnit ultima dată în persoană în timpul administrației Obama, iar de atunci legăturile dintre Beijing și Washington au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, mai ales de când președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august.
China consideră insula democratică autoguvernată ca fiind teritoriul său și s-a înfuriat în urma vizitelor de profil înalt la Taipei ale politicienilor americani și europeni.
Biden a căutat relații mai stabile cu Beijingul, în ciuda tensiunilor legate de Taiwan, de disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, unde Beijingul și-a afirmat drepturile istorice de proprietate, și de o serie de alte probleme, inclusiv comerțul și drepturile omului.
Reamintim că președintele chinez a făcut mai multe declarații referitoare la un potențial război. Ultimul derapaj a fost chiar în urmă cu câteva zile, când Xi a vizitat centrul de comandă al operațiunilor comune în cadrul Comisiei Militare Centrale din Beijing.
El le-a transmis soldaților că Beijing-ul trebuie să se concentreze pe pregătirea pentru război, având în vedere că securitatea națională a țării este „din ce în ce mai instabilă și incertă”.