24 mart. 2022 | 09:41

Ministrul ucrainean de Externe dă asigurări că Belarus nu se va alătura Rusiei în război: „Țara nici nu vrea, nici nu e pregătită”

ULTIMA ORĂ
Ministrul ucrainean de Externe dă asigurări că Belarus nu se va alătura Rusiei în război: „Țara nici nu vrea, nici nu e pregătită”

„Belarusul nici nu vrea, nici nu este pregătit” să lupte în Ucraina, afirmă ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, la o lună de când Rusia și-a început „operațiunea militară specială” în țara condusă de Volodimir Zelenski. De-a lungul defășurării de forțe, Belarus a fost presat să se alăture trupelor lui Vladimir Putin, însă au refuzat, din varii motive.

Kuleba: „Nu vrem ca fiii, frații și soții să moară din cauza unor idei absurde ale președinților”

Ministrul de externe ucrainean a declarat că Belarus nu vrea ca oamenii să moară pe front din cauza unor „idei absurde” ale președinților Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko.

„Am comunicat simplu şi clar părţii belaruse că, dacă forţele sale armate intră pe teritoriul Ucrainei şi încep aici ostilităţile, vor fi distruse fără milă, la fel cum şi armata rusă este distrusă.

Cred că ultimul lucru care ar putea interesa Belarusul este ca fiii, fraţii şi soţii săi să moară aici din cauza unor idei absurde ale (preşedinţilor rus Vladimir) Putin şi (belarus Aleksandr) Lukaşenko”, a declarat Kuleba la televiziunea ucraineană, citat de agenţia Ukrinform.

Ce spun experții

Un expert crede că forțele lui Lukașenko ar putea fi vârful de lance al avansului rusesc în regiunile din vestul Ucrainei, care au fost până acum relativ neatinse de ostilități.

„Posibil ca invazia să fie mai amplă”, a declarat pentru Al Jazeera Nikolay Mitrokhin, cercetător al Rusiei la Universitatea Bremen din Germania.

El a spus că bielorușii ar putea ajuta Rusia să avanseze spre trei orașe majore din vestul Ucrainei pentru a diseca Ucraina și pentru a o izola de sursele de ajutor militar occidental.

„Invazia ar putea merge spre Lviv, Kovel, Lutsk, astfel încât să poată tăia Ucraina de la granițele sale vestice sau, cel puțin, să încurce rezervele ucrainene în război și să testeze cât de pregătite de luptă sunt”, a spus el.

Lukașenko a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a invada Ucraina și a modificat constituția fostei sale națiuni sovietice pentru a permite desfășurarea de arme nucleare rusești în Belarus.

Dar când a început invazia, el a spus că nu îl va susține pe Putin din punct de vedere militar.

Mișcări de trupe la granița cu Ucraina

La 15 martie, el a amenințat că va „răspunde ferm” după ce a afirmat că o rachetă de croazieră a fost interceptată și distrusă deasupra Belarusului.

„De ce se face acest lucru? Pentru a ne entuziasma, pentru a ne face să răspundem. Dar noi nu suntem atât de blânzi. Dacă vom răspunde, vom răspunde ferm. Pentru ca toată lumea să o simtă. Dar, până acum, avem răbdare”, a declarat Lukașenko – dar nu a precizat cine a lansat racheta.

Belarus și-a întărit forțele de-a lungul graniței ucrainene, deși comandantul său suprem a afirmat că nu are nimic de-a face cu posibilitatea participării lor la război.

„Mișcarea trupelor nu are nicio legătură cu pregătirea, cu atât mai puțin cu participarea armatei belaruse la operațiunea militară specială a Rusiei din Ucraina”, a declarat ministrul adjunct al apărării Viktor Gulevici la 12 martie.