Bani gratis de la UE, pentru România: zeci de milioane de euro și toate au legătură cu facturile noastre la gaz
Chiar în prag de Sărbători, România primește o veste neașteptat de bună de la Uniunea Europeană.
Vom fi sprijiniți cu o sumă impresionantă de bani. Este vorba despre fonduri nerambursabile, adică bani pe care nu va trebui să-i dăm înapoi, dar trebuie precizat că nu putem face cu ei orice ne dorim.
De exemplu, Guvernul nu-i poate lua din buget și nu poate să-i folosească pentru majorarea pensiilor și salariilor, nici măcar pentru a construi spitale sau autostrăzi. Banii au o destinație precisă și e vizată în mod direct securitatea energetică în condițiile crizei actuale.
Banii nu pot ajunge la pensii și salarii. Ce ne cere UE să facem cu ei, de fapt
Concret, vorbim despre 38 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, ce vor ajunge să fie folosiți pentru extinderea celui mai mare depozit de gaze din țara noastră.
Sprijinul ne este oferit prin intermediul mecanismului Connecting Europe Facility (CEF) al Comisiei Europene, după cum informează oficialii de la Bruxelles.
Oficialii europeni spun că e important ca UE să ia acum măsuri pentru securitatea energetică, în contextul războiului din Ucraina, dar și al eforturilor pe care comunitatea europeană le depune pentru a scăpa de dependența energetică față de Moscova.
“Alte două proiecte vor primi, de asemenea, sprijin prin mecanismul CEF pentru a ajuta la înlocuirea gazelor rusești, în conformitate cu obiectivele REPowerEU. Unitatea subterană de stocare a gazelor din Bilciureşti România, urmează să primească 38 de milioane de euro pentru lucrări de extindere.
Acest lucru va ajuta în mod semnificativ România și regiunea să reducă dependența de importurile de gaze rusești în timpul vârfului de consum din timpul iernii, atât prin creșterea capacității de stocare, cât și a și a flexibilității în general.
Terminalul de gaze naturale lichefiate (LNG) din Gdansk, în Polonia (19,6 milioane EUR), este, de asemenea, un proiect eligibil pentru a primi finanțare pentru finanțarea studiilor pentru partea sa offshore.
În contextul invaziei rusești a Ucrainei, proiectul va îmbunătăți securitatea aprovizionării, va accelera obținerea independenței față de gazul rusesc, și va contribui la creșterea disponibilității LNG pentru Polonia și pentru regiune în general”, a ținut să precizeze, printre altele, Comisia Europeană.