09 mai 2022 | 13:01

Avertismentul îngrijorător al ONU: criza alimentară, un real pericol pentru omenire

ACTUALITATE
Avertismentul îngrijorător al ONU: criza alimentară, un real pericol pentru omenire

Criza alimentară se va acutiza, din cauza anumitor factori, avertizează Organizația Națiunilor Unite. Unul dintre acești factori este războiul din Ucraina.

Conform Washington Post, Programul Alimentar Mondial al ONU susține că oamenii din întreaga lume vor muri de foame dacă porturile ucrainene de la Marea Neagră nu vor fi redeschise în curând.

“Trebuie să deschidem aceste porturi pentru ca alimentele să poată intra și ieși din Ucraina. Lumea o cere, deoarece sute de milioane de oameni din întreaga lume depind de aceste provizii”, a spus directorul executiv al PAM, David Beasley, citat de aceeași sursă. “În acest moment, silozurile de cereale ale Ucrainei sunt pline”, a completat el.

Criza alimentară se acutizează

Astfel, dacă silozurile nu vor fi golite în curând, nu va mai fi loc unde să depoziteze recolta din această vară. Acest lucru va provoca risipă masivă și va crește și mai mult prețurile la alimente la nivel mondial.

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură estimează că 25 de milioane de tone de cereale sunt în prezent blocate în Ucraina, în timp ce porturile sale la Marea Neagră sunt închise. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de porumb și grâu din lume, iar din luna februarie, în contextul războiului, s-a limitat la exportul de cereale cu trenul.

De asemenea, oficialii ucraineni spun că forțele ruse au luat rezerve vaste de cereale din Ucraina și le-au exportat în Rusia, exacerbând riscul penuriei și foametei în zonele aflate sub controlul Rusiei. Fermierii de pe teritoriul ucrainean ocupat de forțele ruse au raportat că rușii „furau cerealele în masă”, potrivit unui comunicat publicat în weekend de Ministerul Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina.

Țara noastră va reuși să obțină o performanță notabilă anul acesta, care ne va aduce apreciere și recunoaștere la nivel mondial. Este vorba despre faptul că redevenim grânarul Europei, datorită producției record pe care o vom înregistra.

Anul agricol 2022 se anunță a fi unul mai mult decât satisfăcător. Cel puțin în privința producției de grâu, vom reuși să batem recordul ultimilor cinci ani, anunță Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (SUA). Conform specialiștilor în domeniu, 2022 ne va aduce o producție de porumb de 13,7 milioane de tone, cu 12% peste media ultimilor cinci ani.