01 iun. 2022 | 13:51

Avertismentul experților: frecvența atacurilor cibernetice este extrem de mare

ACTUALITATE
Avertismentul experților: frecvența atacurilor cibernetice este extrem de mare

Campaniile de tip phishing sau de tip scam din partea unor grupări de criminalitate cibernetică sunt din ce în ce mai sofisticate. Acest fenomen al atacurilor cibernetice este unul masiv.

Conform directorului general al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Dan Cîmpean, citat de Economica, este o campanie care încearcă să aducă o schimbare în modul în care conştientizarea acestor categorii de utilizatori se face la modul actual.

“După cum observaţi, ca utilizatori suntem permanent „bombardaţi” de campanii de tip phishing, campanii de tip scam etc. care, practic, ţintesc a propaga înşelătorii, activităţi infracţionale din partea unor grupări de criminalitate cibernetică şi care se desfăşoară din ce în ce mai sofisticat, într-un mod foarte inovativ şi pentru care trebuie să ne adaptăm modul în care lucrăm în spaţiul online. Fenomenul este unul masiv, pe baza datelor pe care le avem la Directorat, pe baza sesizărilor pe care le primim. Nu mai este vorba doar despre 1, 2, 3 cazuri izolate. Ne confruntăm cu sute, poate cu mii se astfel de cazuri, din păcate multe nedeclarate”, a spus Cîmpean.

Aceste atacuri cibernetice pot fi stopate. Șeful DNSC a transmis: „Pentru a putea răspunde la nivel naţional ne bazăm pe o campanie de tipul celei „Siguranţa online”, dar mai mult ne bazăm pe dvs. ca utilizatori şi sperăm că veţi reuşi să utilizaţi informaţiile pe care le acumulaţi în această campanie să vă poziţionaţi mai bine şi să vă activaţi acele mecanisme de apărare în momentul în care utilizaţi internetul. Avem nevoie cu toţii de împrospătarea cunoştinţelor”.

Frecvența atacurilor cibernetice este mare în țara noastră

“Chiar şi eu am parcurs de câteva ori testele de pe platformă şi o pot spune cu mai puţină mândrie că nu am obţinut nişte scoruri perfecte. Este o provocare pe care o avem cu toţii – autorităţi, utilizatori, bănci, colegii din Poliţie, partenerii privaţi – pe care trebuie să o abordăm împreună. Trebuie să reuşim să fim una dintre ţările în care criminalitatea cibernetică să aibă cea mai mică rată de succes din Uniunea Europeană”, a mai menționat Cîmpean.

Securitatea națională este amenințată de atacurile cibernetice mai mult decât oricând. Iată ce anunț a făcut SRI în acest sens.

Conform preşedintelui Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Cristian Chirteş, clasa politică trebuie să adopte o legislaţie în domeniul securităţii cibernetice.

„Doresc să subliniez importanţa elaborării legislaţiei în domeniul securităţii cibernetice, legislaţie care astăzi România din păcate nu o are şi cred că trebuie urgentată, sunt convins că trebuie urgentată legea securităţii cibernetice, care este într-o formă finală şi fac un apel decidenţilor politici să vină în Parlament cu această lege”, a spus Cristian Chirteş, citat de Economica.