Autorul celui mai mare scandal de corupție din istoria marinei SUA a fost arestat. Fugarul încerca să ajungă în Rusia

Autorul celui mai mare scandal de corupție din istoria marinei SUA a fost arestat. Fugarul încerca să ajungă în Rusia

Leonard Francis, fost contractor militar cunoscut sub numele de „Leonard cel Gras” care a orchestrat cel mai mare scandal de corupție din istoria marinei americane, a fost prins de către autoritățile din Venezuela, la solicitarea SUA. Afaceristului din Malaezia i s-au pus cătușele în timp ce încerca să se urce într-un avion spre Rusia.

Leonard Francis – omul care a corupt marina americană

Potrivit Interpol Venezuela, „Leonard cel Gras” a intrat în țara sud-americană venind din Mexic, după o escală în Cuba. Acesta se află acum în custodia autorităților de la Caracas, iar oficialii SUA au început procedurile pentru extrădarea lui, a spus Mareșalul adjunct al Statelor Unite, Omar Castillo. Un mandat global Interpol fusese emis pentru arestarea lui, în timp ce Statele Unite încercau să-i dea de urmă, scrie BBC.

Afaceristul era căutat de Interpol și SUA

Agenția americană care se ocupă de asigurarea respectării legii federale (U.S. Marshals Service) a depus un „aviz roșu” la organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție Interpol, după ce Leonard Francis a scăpat din arest la începutul lunii, a dezvăluit Castillo. Procedura este o alertă globală prin care membrilor Interpol li se cere să aresteze preventiv un suspect căutat de autoritățile care au emis notificarea în așteptarea altor acțiuni legale, ca extrădarea.

Cu puțin timp înainte de anunțarea sentinței, fostul contractor militar a scăpat din arestul la domiciliu în San Diego, după ce și-a tăiat brățara de monitorizare prin GPS agățată la gleznă. La începutul lunii septembrie, poliția l-a vizitat pe Francis, alarmată fiind de problemele semnalate de brățară.

„Când au ajuns, au descoperit că nimeni nu era acasă”, a declarat Castillo.

Scandalul „Leonard cel Gras”

„Leonard cel Gras”, apelativ dobândit din cauza greutății sale (cântărea peste 180 de kilograme), a pledat vinovat în 2015, pentru acuzațiile de luare de mită și fraudă. Scandalul uriaș de corupție, care a început să fie investigat în 2013, a cuprins capitale și porturi din întreaga regiune pacifică, precum Singapore, Tokio, Bangkok și Manila.

În timpul anchetei, mai mulți oficiali ai forțelor navale americane au fost arestați și acuzați că au acceptat numerar, petreceri cu prostituate în hoteluri de lux și călătorii gratis în schimbul redirecționării vaselor către porturi unde opera compania lui Francis (servicii de alimentare cu combustibil și bărci remorchere). Departamentul de Justiție al SUA a susținut că frauda pusă la cale de Francis a inclus zeci de milioane de dolari.