Au „umblat” iar la TVA: ce se întâmplă cu banii românilor care vor să-și cumpere casă, în 2023
Anul 2023 ne aduce mai multe modificări fiscale, unele dintre cele mai importante vizând cota TVA. Vor fi afectați de schimbările legislative inclusiv românii care plănuiesc să-și cumpere o locuință.
Amintim faptul că Executivul de la București a modificat prevederile Codului Fiscal prin Ordonanța Guvernului nr. 16/2022, de aici derivă noutățile legislative cu impact în mai multe domenii, implicit în cel imobiliar, dar și în cel alimentar.
Dacă ai de gând să-ți cumperi o locuință anul viitor, trebuie să știi că plafonul pentru livrarea locuințelor către populație pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% va fi diminuat de la 700.000 RON la 600.000 RON (echivalentul a 120.000 euro) pentru o locuință de cel mult 120 metri pătrați, arată o analiză Pwc.
Specialiștii subliniază că, drept măsură tranzitorie, pentru livrările de locuințe către populație pentru care sunt încheiate până la 1 ianuarie 2023 antecontracte, se aplică TVA 5% potrivit regulilor actuale (e.g. în limita sumei de 700.000 lei).
Cum te afectează noua lege, mai exact. Care e impactul fiscal asupra buzunarului tău
„Totodată, dacă în prezent pot fi achiziționate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5% în limita a 450.000 RON (fără TVA), începând cu 1 ianuarie 2023, doar o singură locuință a cărei valoare nu depășește 600.000 RON va putea fi achiziționată în regim de TVA 5%, în mod individual sau în comun.
Vor fi excluse de la numărătoare ante contractele încheiate anterior 1 ianuarie 2023. Similar cu mecanismul anual, se va organiza un nou Registru al achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023, în format electronic, pe baza informaţiilor furnizate de notarii publici.
Noua măsură fiscală este menită să atragă un volum mai mare de TVA colectată la bugetul de stat, cu prețul unui anti stimul pe piața real estate, confruntată deja cu întreaga paletă de dificultăți generate de criza actuală (prețurile în creștere la materii prime, dobânzi crescute, creșterea costului cu forța de muncă, etc)”, explică specialiștii Pwc.
Totodată, se pare că schimbările fiscale aduc noutăți și-n sectorul alimentar, după cum aminteam la începutul articolului. Spre exemplu, pentru unele băuturi (ape minerale și ape gazeificate care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate, sau alte băuturi precum băuturile pe bază de soia), cota de TVA va crește de la 9% la 19% începând cu 1 ianuarie 2023.