04 nov. 2022 | 08:25

Atenție, șoferi din România: semnul de circulație care poate preveni un accident, trebuie să-l știi

ACTUALITATE
Atenție, șoferi din România: semnul de circulație care poate preveni un accident, trebuie să-l știi

Există unele indicatoare rutiere cu care majoritatea șoferilor nu sunt familiarizați.

Unul dintre acestea este un semn cu o cruce neagră într-un triunghi roșu, pe care mulți șoferi nu-l cunosc.

Semnul rutier cu cruce neagră într-un triunghi este indicatorul pe care puțini șoferi știu ce înseamnă atunci când îl întâlnesc în trafic. Toți cei care dețin permise de conducere ar trebui să știe despre dreptul de trecere, limitele de viteză și semnele de interdicție.

Cu toate acestea, există și semne care se întâlnesc mai rar, din motiv că aceste semne nu sunt atât de comune, dar și pentru faptul că nu sunt atât de bine expuse. Un exemplu ar fi acest semn rutier care arată o cruce neagră pe fundalul unui triunghi roșu.

indicator

Cum ești penalizat

Semnul cu simbolul crucii în triunghi este un indicator de avertizare și indică o intersecție rutieră. Acest semn este des întâlnit la intersecțiile rutiere sau la intersecțiile care sunt greu de observat.

Mai mult, este important de reținut: semnul înseamnă, de asemenea, că aici se aplică regula „dreapta are prioritate” – este o intersecție nesemaforizată! Uneori există și alte semne dedesubt care indică distanța până la o anumită intersecție.Așadar, un semn de cruce neagră înseamnă că trebuie să fie gata să frâneze și, bineînțeles, să respecte regulile relevante de la dreapta la stânga.

Respectiv, cei care nu respectă indicatorul nu trebuie să se aștepte la consecințe directe cum ar fi amenzile. Șoferii pot primi un avertisment în acest sens. Cu toate acestea, neglijarea sau ignorarea acestui semn poate genera probleme, dacă există un accident și trebuie să clarifici cine este de vină.

Conform Codului Rutier, amenzile rutiere se acordă în funcție de un element de bază, numit ”punct-amendă”. Cuantumul acestuia este de 145 de lei și în acest an, însă cea mai mică sancțiune care poate fi acordată este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei.

Cu alte cuvinte, există mai multe categorii de amenzi:

– clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
– clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
– clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
– clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
– clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă);