28 oct. 2022 | 12:25

Atenție, șoferi: ce se întâmplă dacă circuli cu permisul de conducere și talonul mașinii în copie, nu original

ACTUALITATE
Atenție, șoferi: ce se întâmplă dacă circuli cu permisul de conducere și talonul mașinii în copie, nu original

Legea spune că trebuie atunci când te urci la volan să ai la tine o serie de documente.

Potrivit Art. 35, Alin (2) al OUG nr. 195/2003, “participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.

Prin documentul de identitate se poate înțelege în primul rând buletinul sau actul de identitate pe care îl are orice persoană. În același timp însă, este valabil și pașaportul sau orice act de identitate valabil – carte provizorie de identitate sau un permis de ședere.

Apoi, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului se referă la certificatul de înregistrare sau de înmatriculare a vehicului, certificat cunoscut și sub numele de “talon al mașinii”.

Atenție, când se vorbește despre acest document nu se face referire la cartea de identitate a vehiculului (CIV), aceasta putând fi păstrată acasă.

În situația în care nu ai aceste documente asupra ta, riști o sancțiune financiară în valoare de 870 de lei, fără puncte de penalizare.

Cum este interpretată legea

Într-adevăr, legea nu specifică în mod expres că ești obligat să ai documentele în original asupra ta, însă consideră că aceasta este o deducție logică atât timp cât legiuitorul nu prevede și posibilitatea de a avea asupra ta copii după aceste documente, fie ele chiar și legalizate. Așadar, participanții la trafic sunt obligați să aibă asupra lor documentele în original atunci când conduc pe un drum public.

Dacă te întrebi de ce este necesar să ai asupra ta documentele în original și nu copii după acestea, ei bine, răspunsul este cât se poate de simplu. Spre exemplu, gândește-te la situația în care ai fost depistat în trafic încălcând o regulă de circulație pentru care trebuie să ți se rețină permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare al mașinii. Dacă nu ai aceste documente în original asupra ta, Poliția nu va mai avea practic ce să îți rețină.

În cazul în care conduci o mașină a firmei sau o mașină pe care tocmai ai închiriat-o îți recomandă să ceri întotdeauna certificatul de înmatriculare în original. În situația în care ești prins circulând pe drumurile publice fără acest document în original asupra ta, tu vei fi cel care va fi sancționat.