27 sept. 2022 | 13:24

Atac armat într-o școală din Rusia, condamnat de Putin. Numărul victimelor crește

ULTIMA ORĂ
Atac armat într-o școală din Rusia, condamnat de Putin. Numărul victimelor crește

Un bărbat înarmat a ucis luni dimineața șase persoane și a rănit alte 20 într-o școală din centrul Rusiei, a anunțat poliția locală.

Școală rusească, ținta unui atac armat

Update 27 septembrie, ora 13.21. Numărul morţilor în urma atacului armat de la o şcoală din Ijevsk a crescut la 17, transmit autorităţile Republicii Udmurtia din Federaţia Rusă. Raportul oficialilor locali arată că încă două victime au decedat după ce un fost elev al şcolii, în vârstă de 34 de ani, a tras asupra elevilor, profesorilor şi paznicilor. Atacatorul s-a sinucis ulterior.

Potrivit ministrului rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, trei răniţi sunt în continuare în stare gravă, iar 15 victime, dintre care 13 copii, vor fi transportate pe calea aerului la Moscova, în vederea tratamentelor medicale.

Update 26 septembrie, ora 15:00. Un bărbat înarmat a deschis focul la o școală din centrul Rusiei, omorând cel puțin 13 persoane și rănind 21, potrivit oficialilor ruși.

Printre victime se numără șapte copii de la școala de aproximativ 1.000 de elevi din orașul Ijevsk.

Atacatorul s-a sinucis la fața locului. El era un fost elev al școlii. Presa rusă a postat înregistrări video care par să arate panică în interiorul clădirii în care au avut loc împușcăturile.

Unele imagini arată sânge pe podeaua unei săli de clasă și o gaură de glonț într-o fereastră, cu copii ghemuiți sub bănci.

Șapte copii și șase adulți au fost uciși, inclusiv doi agenți de securitate și doi profesori, potrivit oficialilor ruși. Personalul și elevii au fost evacuați din clădirile școlii. Un parlamentar local a declarat că atacatorul – numit Artem Kazantsev- era înarmat cu două pistoale.

O înregistrare video postată online de comisia de anchetă îl arată pe atacator zăcând mort pe podea, purtând un tricou cu un simbol nazist și o cagulă. Anchetatorii cercetează locul de reședință al acestuia.

O perioadă de doliu până la 29 septembrie a fost anunțată de șeful regiunii. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că acesta „deplânge profund” atacul, pe care l-a numit „un atac terorist inuman”.

Școala se află în centrul orașului Ijevsk, un oraș cu aproximativ 650.000 de locuitori, în apropiere de clădirile guvernului central.

Știre inițială: Guvernatorul regiunii Udmurtia, Alexander Brechalov, a declarat că atacatorul, încă neidentificat, a intrat într-o școală din Ijevsk, capitala regiunii, a ucis un paznic și o parte dintre copiii aflați acolo.

„Există victime printre copii, există și răniți”, a declarat Brechalov.

Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte 20 au fost rănite după ce luni s-au tras focuri de armă la o școală din orașul Ijevsk, din centrul Rusiei, a anunțat Ministerul de Interne al țării.

„A avut loc o tragedie în Udmurtia, astăzi, în Ijevsk, la școala 88. O persoană încă neidentificată a pătruns în școală”, a declarat guvernatorul regional Alexander Brechalov.

Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că, printre victime se numără elevi, profesori și agenți de securitate.

Atacatorul s-a sinucis

„Corpul bărbatului care a deschis focul a fost găsit acum de poliție. Potrivit rapoartelor, acesta s-a sinucis”, a declarat pe Telegram filiala din Udmurtia a Ministerului de Interne.

Nu au fost publicate alte detalii despre autorul atacului. Agenția rusă de știri TASS a relatat că studenții și profesorii au fost evacuați.

Ijevsk, un oraș cu 640.000 de locuitori, este capitala regiunii Udmurtia, la vest de Munții Ural, la aproximativ 960 de kilometri est de Moscova.

Școala este situată în centrul orașului, în apropiere de clădirea administrativă a orașului, și are puțin sub 1.000 de elevi și 80 de profesori, potrivit TASS.