02 dec. 2022 | 10:55

Asteroidul de dimensiuni astronomice care ar fi putut da naștere unui megatsunami pe Marte: ce cred oamenii de știință

ACTUALITATE
Asteroidul de dimensiuni astronomice care ar fi putut da naștere unui megatsunami pe Marte: ce cred oamenii de știință

În momentul în care Viking 1 a ajuns pe Marte, oamenii de știință aveau mari speranțe cu privire la ceea ce avea acesta să descopere.

Totuși, ce s-a descoperit a fost derutant pentru ei, de vreme ce dovezile existenței vieții pe Marte au fost prea puține.

Cu toate acestea, o nouă analiză sugerează că aici, pe Marte, este posibil să fi avut loc unul dintre cele mai dramatice evenimente din istoria Sistemului Solar.

În Chryse Planitia, locul unde a aterizat Viking 1, s-au găsit semne firave ale eroziunii. Acest lucru ar fi fost cauzat de apă.

Fiind unul dintre cele mai joase puncte de pe suprafața marțiană, oamenii de știință de la NASA cred că aici ar fi putut să existe apă, la un moment dat.

Cu toate acestea, Viking 1 nu a reușit să găsească dovezile necesare pentru a conclude că ar fi existat un ocean marțian.

Patruzeci de ani mai târziu, s-a concluzionat, totuși, că un tsunami de scară planetă ar fi putut îndepărta unele dintre indicii.

O nouă lucrare științifică vine cu noi ipoteze

Recent, o lucrare publicată în Scientific Reports a echipei care a ridicat prima dată ipoteza existenței megatsunami-ului propune că sursa ar putea fi un crater nu atât de îndepărtat de locul de aterizare.

Craterul a fost numit Pohl, după scriitorul de science fiction cu același nume și se află la 900 de kilometri nord-est de locul de aterizare al lui Viking.

Autorii susțin că Pohl ar fi apărut în urma prăbușirii unui asteroid care a amartizat în apă, nu pe uscat.

Din nefericire pentru misiune, Viking 1 a portretizat o planetă Marte mai puțin promițătoare pentru viață decât s-a sperat, deși descoperirea metanului a provocat controverse, ridicând, totuși, semne de întrebare.

Acesta a fost unul dintre mulți factorii care au dus la întârzierea planurilor pentru viitoarele misiuni cu roboți și echipaj uman. Cu toate acestea, dacă lucrarea se dovedește a fi corectă, acest loc s-ar putea să ofere, în viitor, multe surprize.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele