11 apr. 2022 | 09:34

Asigurările RCA din România, într-o situație fără precedent: ce trebuie să știe șoferii români

ACTUALITATE
Asigurările RCA din România, într-o situație fără precedent: ce trebuie să știe șoferii români

La scurt timp după falimentul City Insurance, principalul asigurator al șoferilor români, în piața RCA din România s-a instaurat un val de incertitudine urmat de o creștere semnificativă a prețurilor. Acum, lucrurile s-au mai stabilizat și a putut fi identificat un fenomen ciudat.

ASF publică, la intervale regulate de timp, ”Raportul privind Evoluția Pieței Asigurărilor”. Această analiză ne oferă o imagine de ansamblu asupra pieței RCA de pe meleaguri mioritice și ne ajută să înțelegem practicile românilor în materie de asigurări. Printre concluziile surprinzătoare ale celei mai recente analize, se numără creșterea vânzărilor cu aproape 2 miliarde de lei, dar și creșterea numărului de firme care furnizează RCA.

Ce se întâmplă pe piața RCA, care sunt asiguratorii de top

ASF a publicat Raportul privind Evoluția Pieței Asigurărilor în 2021. Cu această ocazie aflăm că vânzările de RCA au fost anul trecut în valoare de 6,11 miliarde de lei, în creștere cu 32% sau 2 miliarde de lei față de valorile din 2020. Dincolo de scumpiri, problema a plecat de la dispariția din piață a City Insurance, care vinde asigurări cu aproximativ 25% sub concurență.

La finele anului trecut, în România, au existat 6,7 milioane de polițe RCA active, cu aproximativ 200.000 mai multe comparativ cu 2020 și nu mai puțin de 700.000 peste statisticile din 2019. Dacă identificăm un trend din aceste cifre, 2022 se anunță a fi un an foarte bun pentru asiguratori.

În ceea ce privește clasamentul asiguratorilor de pe piața RCA, având în vedere că City Insurance a dispărut în septembrie 2021, top 10 pe 2021 este împărțit în două. În primele nouă luni, piața era împărțită aproape integral între trei jucători, Euroins avea 35,39%, City Insurance 25,5% și Allianz Țiriac 12,6%. Toate celelalte firme aveau sub 5% din piață, cu mici excepții.

La finalul anului 2021, situația era cu totul alta și începuse deja procesul de diversificare. Euroins urcase la 37,6% din piață și toți ceilalți jucători au crescut semnificativ. Allianz-Țiriac Asigurări S.A. s-a bucurat de o cotă de piață de 18,7%, în timp ce Groupama Asigurări S.A. a sărit până la 14,5% de la 9%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele