Așa rămâi fără bani pe card, în autobuz: la ce trebuie să fii atent când urci
Dacă nu ești atent, ai toate șansele să rămâi fără bani pe card chiar în mijlocul de transport în comun, fie el autobuz, tramvai sau troleibuz.
În mojloacele de transport în comun din capitală circulă falși controlori care, ulterior, reușesc să-ți sustragă sume importante din contul bancar.
Mai mulți călători au acuzat, în ultima perioadă, că au rămas fără bani pe card, după ce au intrat în contact cu așa-ziși controlori.
Hoții au găsit o nouă modalitate inventivă de a-i înșela pe călători. Problema este că, de când nu mai sunt obligați să poarte veste albastre, oricine poate pretinde că este controlor. Totuși, o asemenea vestă se poate procura foarte ușor, pentru un plus de credibilitate.
Escrocii profită de persoanele în vârstă, dar și de cei fricoși, astfel că cer să le fotografieze cardul bancar față/spate, dar și actul de identitate. Evident, cu aceste date pot fura cu ușurință o parte din bani, sau chiar pe toți.
Desigur, un astfel de ecuson poate fi ușor de falsificat, astfel că trebuie să fim atenți și la alte aspecte.
Un controlor adevărat nu ne va fotografia niciodată actul de identitate sau cardul bancar, pentru că nu are dreptul legal să facă asta.
Cum să te păzești de hoții din autobuze
Trebuie să știi că adevărații controlori trebuie să aibă asupra lor următoarele documente:
- Legitimația de control, ce conține poza și datele de identificare ale angajatului STB SA;
- Card de identitate (card de operator cu aplicație de control activă), ce conține, de asemenea, poza și datele de identificare ale angajatului STB SA, prin intermediul căruia controlorii legitimații călătorie se autentifică și trec validatoarele în stare de control. Acest card nu poate fi clonat și se află în posesia angajaților doar în timpul programului de lucru.
- Echipamentul de control pe care este instalată aplicația de verificare a cardurilor de călătorie, informează STB, instituție citată de newsbucuresti.ro.