29 aug. 2022 | 14:25

Artemis, programul prin care NASA se întoarce pe Lună: cea mai puternică rachetă deschide drumul către noi posibilități

ACTUALITATE
Artemis, programul prin care NASA se întoarce pe Lună: cea mai puternică rachetă deschide drumul către noi posibilități

Artemis I este prima etapă a noului program de explorare lunară al NASA, care urmărește în cele din urmă să stabilească o prezență pe termen lung pe suprafața Lunii.

La mai bine de 50 de ani de la aterizarea pe Luna Apollo, NASA se pregătește să se întoarcă acolo.

Misiunea Artemis I este programată să decoleze de la Centrul Spațial Kennedy din statul american Florida, în timpul unei ferestre de două ore care se deschide la 8:33 EDT (15:33 ora României), luni, 29 august.

Un stream live pe YouTube este disponibil AICI.

Artemis I este prima etapă a noului program de explorare lunară al NASA, care are scopul final de a stabili o prezență pe termen lung pe suprafața Lunii.

Cea mai puternică rachetă produsă vreodată de NASA va propulsa nava spațială fără pilot Orion către Lună cu o viteză de 39.400 km/h.

Dacă totul merge bine, astronauții s-ar putea atașa încă din 2024 pentru o tură în jurul Lunii, NASA urmărind să aterizeze două persoane pe suprafața lunii până la sfârșitul anului 2025.

Zborul lui Orion ar trebui să dureze șase săptămâni de la decolarea din Florida până când va cădea în Pacific. Această misiune foarte lungă – de două ori mai lungă decât călătoriile astronauților – este concepută să testeze și să taxeze toate sistemele.

Va dura aproape o săptămână pentru a ajunge pe Lună, la 386.000 km distanță. După ce se învârte îndeaproape în jurul Lunii, capsula va folosi gravitația Lunii pentru a se balansa și a intra pe o orbită îndepărtată cu un punct îndepărtat de 61.000 km. Asta îl va pune pe Orion la 450.000 km de Pământ, mai departe decât Apollo, care era la 400.727 km.

Care este scopul misiunii Artemis

Marele test vine la sfârșitul misiunii, deoarece Orion lovește atmosfera cu 40.000 km/h  în drum spre Pacific. Viteza de reintrare va genera o cantitate intensă de căldură, care va testa scutul termic al capsulei.

Scutul termic folosește același material ca și capsulele Apollo pentru a rezista la temperaturi de reintrare de 2.750 de grade Celsius.

Dar designul avansat anticipează întoarcerile mai rapide și mai fierbinți ale viitoarelor echipaje către Marte.

Scopul misiunii este primul pas către un program susținut de explorare umană a Lunii, Marte și nu numai, conform lui John Logsdon.

Potrivit NASA, „ agenția se întoarce pe Lună pentru descoperiri științifice, beneficii economice și inspirație pentru o nouă generație de exploratori”.

Cu misiunile Artemis, NASA plănuiește să aterizeze prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună.

Pe lângă trei manechine de testare, zborul are o mulțime de pasageri clandestini pentru cercetarea în spațiul adânc.

Zece sateliți de mărimea unei cutii de pantofi numiți CubeSats, transportați în interiorul rachetei, se vor activa odată ce Orion se îndreaptă spre Lună. Ei vor efectua o serie de experimente științifice și demonstrații tehnologice în spațiul profund.

Orion va transporta câteva bucăți de roci lunare colectate de Neil Armstrong și Buzz Aldrin de la Apollo 11 în 1969 și un șurub de la unul dintre motoarele rachetei lor, salvat de pe mare acum un deceniu.