23 sept. 2022 | 12:41

Armenia și Azerbaidjan se ceartă pentru încălcarea pactului de încetare a focului. Ambele părți amenință cu represalii

ULTIMA ORĂ
Armenia și Azerbaidjan se ceartă pentru încălcarea pactului de încetare a focului. Ambele părți amenință cu represalii

Armenia și Azerbaidjan se învinovățesc reciproc că au deschis focul în noaptea de joi spre vineri, încălcând un fragil acord de încetare a focului care a dus, săptămâna trecută, la cele mai grave lupte dintre cele două țări ex-sovietice. În declarațiile emise de ambele Ministere ale Apărării, Baku și Erevan au acuzat fiecare parte că a tras prima în confruntări noi de-a lungul graniței lor comune.

Noi tensiuni între Armenia și Azerbaidjan

După două zile de lupte care au ucis, la începutul săptămânii trecute, aproape 200 de soldați, cele două țări au convenit asupra unui încetări a focului, intermediată de Rusia, pentru a pune capăt ostilităților, deși situația de la graniță a rămas tensionată.

„Pe 23 septembrie, la ora 07.40 (03.40 GMT), unitățile forțelor armate azere au încălcat din nou regimul de încetare a focului, trăgând din diferite zone împotriva pozițiilor de luptă armene situate în zona de est a graniței armeno-azerbaidjane”, a scris Ministerul Apărării al Armeniei pe Facebook.

La scurt timp după declarația armeană, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a dat un răspuns, spunând că Armenia a fost cea care a deschis prima focul. Potrivit oficialilor de la Baku, forțele armate ale țării au tras asupra a trei zone diferite ale graniței comune, „bombardând intermitent pozițiile forțelor armate azere cu arme de calibru mic” într-o perioadă de nouă ore, începând cu ora 23.45 (1945 GMT), joi seară. Ambele ministere au susținut că au luat „măsuri adecvate de represalii”.

Dispută veche de zeci de ani

Luptele dintre cele două părți au izbucnit la începutul acestei luni, în ciocniri în care aproape 200 de soldați au murit, fiind cea mai sângeroasă confruntare de la un război de șase săptămâni între cele două țări ex-sovietice în 2020.

Conflictul este legat de ostilitățile vechi de decenii asupra controlului asupra țării. Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar, până în 2020, fusese controlată în mare parte de populația armeană.

Armenia acuză Azerbaidjanul că și-a atacat teritoriul și a pus mâna pe așezări în interiorul granițelor sale, dincolo de regiunea disputată Nagorno-Karabah. Baku a spus că răspunde „provocărilor” din partea armeană.

Rusia este un aliat militar al Armeniei, deși încearcă să mențină relații de prietenie cu Azerbaidjanul și a rezistat apelurilor Erevanului de a declanșa o clauză de autoapărare reciprocă. De de altă parte, Baku este susținut militar, financiar și politic de Turcia.