Arctica ar putea declanșa, în curând, următoarea pandemie: ce legătură are încălzirea globală
Pe măsură ce lumea se încălzește și topirea ghețarilor continuă, Arctica ar putea deveni „teren fertil” pentru o nouă pandemie virală, schimbările climatice crescând riscul ca următoarea Ebola, gripă sau SARS-CoV-2 să sosească mai devreme decât ne-am aștepta.
Într-un nou studiu, cercetătorii au analizat solul și sedimentele din Lacul Hazen, cel mai mare lac ca volum, la nord de Cercul Arctic. Secvenționând segmentele de ADN și ARN găsite în sol, oamenii de știință au căutat să identifice grupul de virusuri prezenți în mediu.
Următoarea pandemie ar putea avea cauză încălzirea globală
Folosind un algoritm computerizat pentru a contextualiza virusurile cu gazde animale, plante și ciuperci prezente în zonă, echipa a reușit să descopere riscul de răspândire virală: capacitatea virusurilor de a inunda noi specii gazdă și de a continua să se răspândească, așa cum a făcut SARS-CoV-2 prin trecerea de la populațiile de animale sălbatice la oameni.
„Riscul de contaminare crește odată cu topirea ghețarilor, un indicator al schimbărilor climatice”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.
„În cazul în care schimbările climatice modifică și gama speciilor de potențiali vectori virali și rezervoare spre nord, Arctica ar putea deveni un teren fertil pentru pandemii emergente”.
Cercetătorii au comparat calea evolutivă atât a virusurilor, cât și a gazdelor, căutând variații și asemănări între cele doi – comparații care sugerează posibilitatea unei schimbări a status quo-ului și a unei revărsări virale ulterioare.
„Din punct de vedere evolutiv, virusurile sunt mai predispuse la infectarea gazdelor care sunt filogenetic apropiate de gazda lor naturală, potențial pentru că le este mai ușor să infecteze și să colonizeze specii similare genetic”, explică cercetătorii în lucrarea lor.
În conformitate cu studiile anterioare, care arată modul în care peisajele degradate pot împinge agenți patogeni, paraziți și gazde împreună în moduri noi, cercetătorii sugerează că topirea crescută a ghețarilor duce la șanse mai mari ca virusurile să sară peste gazdele eucariote.