23 dec. 2022 | 07:35

Ar fi putut fi cel mai mare observator solar: aztecii antici foloseau bazinul Mexicului pe post de calendar

ACTUALITATE
Ar fi putut fi cel mai mare observator solar: aztecii antici foloseau bazinul Mexicului pe post de calendar

Vechii azteci reușeau să urmărească anul cu o precizie incredibilă. Acesta ar fi putut fi cel mai mare observator solar.

Vechii locuitori din bazinul Mexicului l-au folosit ca un observator solar precis, pentru a ține evidența perioadei din an, a concluzionat un nou studiu. Folosind mediul înconjurător ca un calendar, oamenii antici au putut să planteze culturi în momentul corect al anului și să hrănească o populație umană mare, cuprinsă între unul și trei milioane de oameni.

Cel mai vechi observator solar

Înainte ca spaniolii să invadeze în 1519, scriu autorii studiului, Mexica din Bazinul Mexicului, au putut să se hrănească folosind sisteme agricole sofisticate. Agricultura în bazin nu a fost ușoară și se baza pe posibilitatea de a prezice anotimpurile. Dacă plantau prea devreme, de exemplu, în timpul ploilor timpurii, înainte de sezonul musonic, era dezastruos pentru culturi. Dacă plantau prea târziu și sezonul de vegetație va fi scurtat, culturile se luptau cu buruienile care au crescut în timpul ploii.

Monolitul Pietrei Soarelui, cunoscut și ca piatra calendaristică aztecă, în Muzeul Național de Antropologie și Istorie, Mexico City, Mexic

După cum a fost documentat de invadatorii coloniali, aztecii au reușit să țină evidența anului cu o precizie incredibilă și poate chiar să fi știut să adauge o zi bisectă la fiecare patru ani, pentru a menține calendarul aliniat cu anotimpurile astronomice. Ceea ce nu se știe este exact cum, dar conform echipei de la Universitatea din California, Riverside, este probabil să fi folosit munții din Bazin ca „observator solar”, folosind poziția Soarelui pentru a ține evidența anotimpurilor.

„Am ajuns la concluzia că trebuie să fi stat într-un singur loc, privind spre est, de la o zi la alta, pentru a spune perioada anului urmărind răsăritul soarelui”, a declarat profesorul de ecologie Exequiel Ezcurra, care a condus cercetarea, într-un comunicat.

„Ipoteza noastră este că au folosit toată Valea Mexicului. Instrumentul lor de lucru a fost bazinul însuși. Când soarele a răsărit într-un punct de reper în spatele Sierras, ei au știut că era timpul să înceapă să planteze”.