12 mai 2022 | 11:11

Aplicațiile pentru înregistrat apeluri telefonice, interzise: explicația pentru decizia Google

ACTUALITATE
Aplicațiile pentru înregistrat apeluri telefonice, interzise: explicația pentru decizia Google

Aplicațiile pentru înregistrarea apelurilor telefonice s-au aflat dintotdeauna într-o zonă gri legislativă. Acesta este și motivul pentru care Apple nu le-a permis niciodată în AppStore. Pe Android, însă, lucrurile erau semnificativ mai relaxate.

După mai bine de un deceniu în care, pe Android, a fost surprinzător de simplu să înregistrezi apeluri telefonice cu familia, prieteni, amici sau clienți, Google a decis să schimbe regulile jocului. De astăzi, toate aplicațiile terțe care facilitează acest proces pe terminalele cu sistemului de operare al gigantului din Mountain View vor înceta să funcționeze.

Vestea de la Google care s-ar putea să te supere

Dacă aveai un telefon cu Android doar pentru a înregistra apeluri telefonice, s-ar putea să nu te încânte prea mult faptul că respectiva funcție nu mai este disponibilă, peste noapte. În teorie, Google a mai făcut pași în această direcție în urmă cu câțiva ani, dar dezvoltatorii au ajuns să utilizeze un API de accesibilitate pentru a-și atinge scopul declarat în descrierea aplicațiilor.

Începând de ieri, 11 mai 2022, Google blochează și accesul la Accesibillity API în cazul acestor aplicații. Pentru că modificarea este făcută la nivel de server, nu de client, se propagă instant la nivel global. Astfel, aplicațiile care se laudă cu înregistrarea apelurilor telefonice vor înceta să mai funcționeze, dacă sunt instalate de azi înainte. Cele care au fost instalate în trecut, ar trebui să nu facă probleme, deși s-ar putea să-și piardă și ele utilitatea în cazul unei actualizări de firmware.

Aplicațiile de înregistrare apeluri s-au aflat dintotdeauna într-o zonă gri legislativă. Problema este că legalitatea lor variază semnificativ de la o țară la alta. Din acest motiv, o soluție radicală de genul totul sau nimic este mult mai deșteaptă pentru creatorii de dispozitive sau, în cazul Google, a gigantului din spatele sistemului de operare Android.

În final, Google se apropie din ce în ce mai mult de practicile Apple cu al său iOS și închide din ce în ce mai mult sistemul de operare pentru mobile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele