Aplicația românească contra violenței domestice: cum funcționează Bright Sky RO

Aplicația românească contra violenței domestice: cum funcționează Bright Sky RO

Aplicația mobilă Bright Sky RO s-a lanat în luna mai 2020 și ajută peste 10.000 de femei să se protejeze de violența domestică. Până în prezent, aplicația a fost utilizată de aproape 32.000 de ori, de către victime ale violenței domestice. Majoritatea sunt femei.

Cea mai utilizată secțiune a aplicației este cea în care sunt explicate formele de abuz. Ca referință, fenomenul violenței domestice rămâne în creștere pe teritoriul țării noastre. În perioada ianuarie – septembrie 2022, în România au fost emise 9.771 de ordine de protecție provizorii, cu 20% mai multe față de primele 9 luni ale anului trecut, conform datelor Poliției Române.

Bright Sky RO, singura aplicație românească care ajută victimele violenței domestice

Aplicația Bright Sky RO este singurul instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenței domestice din România. A fost lansată de Fundația Vodafone România, în parteneriat cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania.

Aplicația Bright Sky RO este folosită de victimele directe ale abuzurilor, dar și de cei care cunosc un astfel de caz și caută sprijin sau vor să se informeze.  Din mai 2020 și până în prezent, Bright Sky RO a fost folosită de 31.689 de ori.

Cele mai accesate funcții ale aplicației sunt ghidurile (ghiduri despre formele de abuz și cum le recunoaștem), chestionarul de evaluare a siguranței într-o relație și funcția de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistență și suport.

Bright Sky RO permite apeluri rapide către servicii de asistență. De la lansare, 319 persoane au sunat la 112 și au găsit sprijin, direct prin intermediul aplicației. Funcția „Jurnalul meu”, prin care pot fi trimise poze, videoclipuri sau fișiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane, a fost utilizată de 637 de ori. Materialele încărcate aici pot fi folosite ulterior ca dovezi, pentru a documenta abuzurile în fața organelor de anchetă sau în instanțele de judecată.

Bright Sky Ro este disponibilă, gratuit, în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară.