Anunțul momentului făcut de premierul Nicolae Ciucă. România, primii pași către independența energetică

Anunțul momentului făcut de premierul Nicolae Ciucă. România, primii pași către independența energetică

Premierul Nicolae Ciucă a făcut astăzi, miercuri, 9 noiembrie, declarații privind planurile României pentru independența energetică. Acesta a vorbit despre capacitatea de producere a energiei electrice în centralele nucleare. 

Nicolae Ciucă, anunț despre independența energetică a României

Totodată, premierul a afirmat că a semnat două scrisori de intenție pentru împrumuturi ale US EximBank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă.

Nicolae Ciucă a vorbit despre faptul că în cadrul conferinței ONU privind schimbările climatice s-a îndeplinit o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. În cadrul ședinței de Guvern, premierul a vorbit despre îndeplinirea unor pași importanți pentru ca securitatea energetică a României.

„Astăzi, la Conferința ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă.

În prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Reprezentantului Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului.

Prin cele două scrisori de intenție înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare.

Prin creșterea capacității sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluție alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă”, a explicat premierul pe pagina de Facebook.

El a mai vorbit despre faptul că două Ordonanțe de Urgență au fost adoptate pentru investiții în infrastructura porturilor Constanța și Galați.