14 apr. 2022 | 11:31

Anunțul făcut de OMS privind COVID-19. Ce decizie au luat oficialii

ULTIMA ORĂ
Anunțul făcut de OMS privind COVID-19. Ce decizie au luat oficialii

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat miercuri decizia de a menține răspândirea COVID-19 ca urgenţă sanitară internaţională sau pandemie, întrucât „nu este momentul să lăsăm garda jos“. Potrivit OMS, țările trebuie să se pregătească pentru a face față unui asemenea tip de criză. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al organizaţiei, a declarat că evoluția virusului este imprevizibilă, iar mortalitatea se menţine la un nivel ridicat.

OMS decide să mențină COVID-19 la nivel de pandemie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat ieri decizia de a menține răspândirea virusului SARS-CoV-2 ca urgenţă sanitară internaţională sau pandemie. OMS atrage atenția că „nu e momentul să lăsăm garda jos“ și, prin urmare, ţările trebuie să continue să se pregătească pentru a face faţă unui asemenea tip de criză.

Potrivit directorului general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Comitetul de Urgenţă al OMS (format din cercetători independenţi) recomandă să nu fie schimbat nivelul de alertă privind COVID-19, în perspectiva faptului că virusul continuă să se transmită în mod intens.

Ghebreyesus a precizat, de asemenea, că evoluția virusului este imprevizibilă, iar mortalitatea se menţine la un nivel ridicat. Pe cale de consecință, explică el, trebuie menţinute eforturile ca vaccinurile şi alte instrumente dezvoltate pentru a face faţă pandemiei să fie distribuite într-o manieră echitabilă între țări și în interiorul acestora.

„Cel mai bun mod de a ne proteja de viitoare focare îl reprezintă acoperirea breşelor existente în accesul la vaccinuri”, a comentat directorul general al ONU la o conferinţă de presă.

Citește și: Bilanț COVID-19. Numărul celor infectați în scădere, dar crește numărul celor internați în spital

Anunțul făcut de OMS privind COVID-19. Ce decizie au luat oficialii

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS

„Nu este momentul să ne relaxăm cu privire la virus“

La rândul său, preşedintele Comitetului de urgenţă al OMS, Didier Houssin, a susținut că „nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus“ și nici să se piardă din vedere necesitatea de a continua testele de depistare pentru COVID-19.

Cu privire la condiţiile ca infecţia COVID-19 să nu mai fie plasată la nivelul maxim de alertă sanitară, Houssin a explicat că este nevoie de întrunirea mai multor criterii, printre care unele epidemiologice şi altele legate de impactul virusului mortal în acele locuri unde răspândirea se menţine ridicată.

De precizat că numărul deceselor de COVID raportate la nivel global a fost, în ultima săptămână, cel mai scăzut de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.602 de cazuri, cu 465 mai puțin față de ziua anterioară, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

172 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.